Izvor: N1 televizija, 14.Jul.2018, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnici Đinđića u Vladi bez dileme: To je bila pobuna JSO

Oslobađajuća presuda bivšim pripadnicima JSO u postupku koji se vodio zbog pobune, odnosno protesta, u novembru 2001. godine i dalje izaziva brojne komentare u javnosti. Saradnici ubijenog predsednika Vlade Zorana Đinđića i pored takve odluke suda ističu da nemaju dilemu da je u pitanju bila oružana pobuna koja je bila uvod u njegovo ubistvo.

Izvor: N1

Presuda po kojoj izlazak naoružanih pripadnika Jedinice za specijalne operacije na autoput nije bila pobuna, već >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << protest, za tadašnjeg šefa poslaničke grupe DOS Čedomira Jovanović je skandalozna. Jovanović je tada zajedno sa predsednikom vlade Zoranom Đinđićem otišao u bazu Jedinice u Kuli.

"Kad vam gurne neko pušku u rebra to nije protest. Kada neko istera vojsku, oni nisu policija, oni su bili vojska, teško naoružanu u centar grada, kad vam preti zauzimanjem televizije, aerodroma, rušenjem mostova, pa šta treba da čekamo da se to desi, da bi onda nekome bilo jasno. Pa to smo dobili 12. marta. Naravno da je bila oružana pobuna. Jedan pogrešan korak i bilo bi krvi do kolena", kaže Čedomir Jovanović.

Sud se u obrazloženju presude pozvao na to što je izostala reakcije države što, kako se navodi, ukazuje da nije bila ugrožena bezbednost zemlje. Tadašnji savezni ministar unutrašnjih poslova Zoran Živković, međutim, kaže da republička vlast nije imala mogućnost da reaguje.

"Nakon konsultacija koje smo imali drugi ili treći dan bilo je jasno da Zoran Đinđić tada nema moć kao predsednik Vlade Srbije da se suprotstavi njima, jer nije bilo jasno na čijoj strani će biti deo srpske policije, na čijoj strani će biti vojska tadašnje Jugoslavije, na čijoj strani će biti službe bezbednosti. Imali su podršku tada i iz DOS, tadašnji predsednik Jugoslavije je rekao da je to sindikalni protest", kaže Zoran Živković.

Tadašnji predsednik Jugoslavije i vrhovni komandat Vojske Vojislav Koštunica, praktično je podržao JSO.

"Radi se o ljudima koji po meni nisu, sem možda kada je reč o funkcionisanju saobraćaja, ni na koji način ugrozili bezbednost zemlje. Posao koji oni obavljaju je takav, a neko od njih je i rekao, da nemaju druge uniforme osim one koju imaju. Lekar ima svoju uniformu, neko drugi ima svoju odeću. Oni su se pojavili u onome što je njihova radna i svakodnevna odeća", rekao je 12. novembra 2001. godine Vojislav Koštunica.

Koštnica i bivši načelnik kontraobaveštajne službe Vojske Aco Tomić bili su obuhvaćeni prijavom koju je zbog pobune u ime majke i sestre Zorana Đinđića podneo advokat Srđa Popović. Bivši specijalni tužilac za organizovani kirminal Miljko Radisavljević, međutim, naveo je da istraga nije utvrdila da je neko osim pripadnika JSO u tome učestvovao. Radisavljević je rekao i da se iz dokaza koji su prikupljeni nije moglo zaključiti da je u nastavku te akcije bio planiran atentat na Đinđića, iako je evidentno da su ti događaji povezani.

"Meni se čini da je pobuna JSO pre svega otkrila sve nedostatke sistema i njegovu slabost i da je znajući za te parametre bilo lako doneti odluku da se nakon nepunih godinu i po dana krene sada ne na ministre, ne na načelnike, nego na samog premijera", rekao je Radisavljević 9. marta 2012. godine.

Predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine. Bivši komandant JSO Milorad Ulemek kao organizator ubistva i pripadnik Jedinice Zvezdan Jovanović kao neposredni izvšilac, osuđeni su na po 40 godina zatvora.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Komentari u javnosti posle oslobađajuće presude JSO

Izvor: N1 televizija, 14.Jul.2018

Oslobađajuća presuda bivšim pripadnicima JSO u postupku koji se vodio zbog pobune, odnosno protesta, u novembru 2001. godine i dalje izaziva brojne komentare u javnosti. Saradnici ubijenog predsednika Vlade Zorana Đinđića i pored takve odluke suda ističu da nemaju dilemu da je u pitanju bila oružana...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.