Šapićev doktorat niko neće da ocenjuje

Izvor: Danas, 11.Nov.2014, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šapićev doktorat niko neće da ocenjuje

Beograd - Na konkurs Univerziteta Union za izbor komisije koja bi ispitala navode da je doktorska disertacija bivšeg visokog funkcionera DS Aleksandra Šapića plagijat, do sada se niko nije prijavio, saznaje Danas. Od objavljivanja javnog poziva prošlo je više od mesec dana, ali nijedan stručnjak za marketing, što je oblast iz koje je Šapić doktorirao, ne želi da se prihvati posla u pomenutoj komisiji. Nije pomoglo ni to što je Union bio prinuđen da spusti kriterijum i za učešće >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u komisiji pozove i docente, a ne samo redovne i vanredne profesore, pa čak ni to što bi za ocenu spornog doktorata članovi komisije dobili honorar.

- Imamo samo jednog člana komisije sa našeg univerziteta i on od početka nije sporan, ali zaista ne znam kako ćemo uspeti da pronađemo još dvoje. Svako ima svoje razloge zbog kojih mu je neprihvatljivo da se angažuje u toj komisiji, od bolesti, preopterećenosti obavezama, straha od posledica... Postoje predlozi da angažujemo stručnjake sa zvanjem iz šire naučne oblasti menadžmenta, ali nisam siguran da li je to ispravno rešenje - kaže za Danas Zlatko Stefanović, rektor Univerziteta Union.

On sumnja da bi i u tom slučaju bilo teško sastaviti adekvatnu komisiju zbog „institucionalnog otpora“ i dodaje da je generalni stav FON-a, Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kao i Ekonomskog sa Univerziteta u Novom Sadu da u toj komisiji ne treba da učestvuju njihovi profesori, a sa tih visokoškolskih ustanova je najveći broj stručnjaka za marketing i menadžment.

- Teško je naći osobu koja je objektivna, samostalna i dovoljno stara da bi se prihvatila tog posla, jer se mlađe kolege plaše da bi im to moglo zatvoriti vrata u budućnosti. Meni je bilo zanimljivo što su neke kolege koje sam zvao pitale da li doktorat treba da se prihvati ili obori. Ispada da bismo lakše formirali komisiju da sam unapred rekao kakav stav treba da zauzmu. Naš cilj je da kompetentni stručnjaci pošteno i nepristrasno pogledaju tu doktorsku disertaciju - kaže Stefanović. On dodaje da Univerzitet Union neće odustati da reši ovo pitanje, koje je od interesa ne samo za tu visokoškolsku ustanovu, ali ocenjuje da je „tužno“ kako je reagovala naučna javnost. Podsetimo, članstvo u komisiji odbili su ne samo profesori državnih već i privatnih univerziteta, kao i iz Zagreba i Skoplja.

- Mi nemamo alternativu, ali za komisiju nam trebaju ljudi. Nismo odustali ni od mogućnosti da u komisiju izaberemo naše profesore, ali ni to nije lako. Jednog člana, kao što sam pomenuo, imamo, druga koleginica koju bismo mogli da angažujemo je trenutno na porodiljskom odsustvu, ali nam opet fali treći. U sastavu Uniona su Pravni fakultet, Računarski, Akademija lepih umetnosti, a tu nema stručnjaka za marketing. Nećemo angažovati kolege sa Fakulteta za poslovno industrijski menadžment, na kome je odbranjena doktorska disertacija Aleksandra Šapića, jer su oni zainteresovana strana. Ostaje nam jedino Fakultet za pravne i poslovne studije „Dr Lazar Vrkatić“ - kaže rektor Stefanović.

O doktoratu Siniše Malog krajem meseca

Veće naučnih oblasti pravno-ekonomskih nauka dobilo je izveštaj Fakulteta organizacionih nauka o doktoratu gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ali se o njemu još nije izjasnilo. Zbog toga ova tema neće biti na dnevnom redu današnje sednice Senata Univerziteta u Beogradu.

Kako saznaje Danas, sednica Veća naučnih oblasti pravno-ekonomskih nauka biće održana krajem meseca, ali nema zvanične potvrde da li će se raspravljati o izveštaju FON-a, jer dnevni red još nije utvrđen.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević kaže za Danas da bi taj izveštaj Veće „trebalo da razmatra na prvoj narednoj sednici“, ali da u to nije sasvim siguran jer on ne utvrđuje dnevni red. Prorektorka za nauku Ivanka Popović izjavila je za Danas da bi u tom slučaju Senat BU raspravljao o izveštaju Veća naučnih oblasti pravno-ekonomskih nauka u decembru. Ona podseća da je Senat samostalan u donošenju odluka, ali da će se „u ovom slučaju vrlo uvažavati mišljenje Veća“.

- Procedura ide svojim tokom i biće u potpunosti ispoštovana - rekla je Popovićeva.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šapićev doktorat niko neće da ocenjuje

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Nov.2014

Na konkurs Univerziteta Union za izbor komisije koja bi ispitala navode da je doktorska disertacija bivšeg visokog funkcionera DS Aleksandra Šapića plagijat, do sada se niko nije prijavio, saznaje Danas...Od objavljivanja javnog poziva prošlo je više od mesec dana, ali nijedan stručnjak za marketing,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Niko neće da ocenjuje doktorat Šapića

Izvor: Radio 021, 12.Nov.2014, 12:08

Na konkurs Univerziteta Union za izbor komisije koja bi ispitala navode da je doktorat Aleksandra Šapića plagijat, do sada se niko nije prijavio...Od objavljivanja javnog poziva prošlo je više od mesec dana, ali nijedan stručnjak za marketing, što je oblast iz koje je Šapić doktorirao, ne želi...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.