Šapčani sami čistili divlje deponije

Izvor: RTS, 13.Jun.2018, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šapčani sami čistili divlje deponije

Prema zvaničnim podacima, u Šapcu i okolini postoji oko 120 divljih deponija. U akciji "Hajka na smeće", u kojoj je učestvovalo oko dve stotine građana, deo otpada je uklonjen, a prvi put je izrečena i kazna za nelegalno bacanje smeća.
Ovako izgleda deponija pored puta u Maloj Vranjskoj, samo nekoliko dana posle čišćenja. Prizor je još ružniji u šumi, gde se u zoni neprijatnog mirisa mogu videti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostaci leševa životinja, plastična ambalaža, delovi autumobila.

Meštani kažu da višedecenijski problem ne mogu sami da reše, jer otpad u selo stiže i iz susednih mesta.
"Mi pokušavamo taj deo da odradimo, uz pomoć nekih akcija, da sklonimo smeće uz pomoć gradske vlasti, komunalnog", objašnjava Goran Stanojević, predsednik MZ Mala Vranjska. "Nekoliko puta smo to odradili, međutim, opet se stvara divlja deponija. Mislim da inspekcija treba više da radi na tome."
Meštani dodaju da ih je u borbi sa nesavesnim ponašanjem pojedinaca ohrabrila prva prijava građana o nelegalnom bacanju otpada. Inspekciji je dostavljen i snimak, posle čega je usledila poseta preduzeću za otkup sekundarnih sirovina a potom i počiniocu.
"Lice je priznalo da je bacilo auto-sedište u blizini divlje deponije koja je očišćena neposredno pre toga", kaže Maja Mandić, načelnica Odeljenja za stambene i kominalne poslove Grada. "Inspektor je kaznio fizičko lice za prekršaj, kazna je deset hiljada dinara."
U poslednjoj akciji čišćenja "Hajka na smeće" kojoj se pridružila šabačka omladina, sa nekoliko divljih deponija uklonjeno je 450 džakova smeća i 15 kamiona rasutog materijala. Odlučni da uspostave red i žive u zdravijoj okolini, najavljuju nastavak akcije.
"Na tom problemu ćemo raditi tako što ćemo povećati pritisak na lokalnu samoupravu da uradi potpuno čišćenje i dekontaminaciju ovog područja a zatim ćemo tražiti da se, uz sve edukacije, poveća kaznena politika kako bi se uticalo na svest građana", ističe dr Dejan Pavlović, organizator "Hajke na smeće". "Kazne će biti maksimalno moguće u skladu sa Zakonom o prekršajima."
Dok organizatori akcije čišćenja pozivaju nadležne da se obezbedi bolji sistem odnošenja smeća i video-nadzor na divljim deponijama, u inspekciji kažu da već pripremaju promenu Odluke o upravljanju komunalnim otpadom, koja predviđa i povećanje kazni za nesavesne građane.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.