Šansonjer Leo Martin penzionerske dane provodi putujući

Izvor: RTS, 06.Sep.2018, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šansonjer Leo Martin penzionerske dane provodi putujući

Miloš Jović ili Leo Martin - velika zvezda jugoslovenske muzičke scene 60-ih i 70-ih godina, imao je i zapaženu inostranu karijeru. Prve nastupe snimala je Televizija Beograd, koja je i sama bila na početku, a njegova "Odiseja" je višedecenijski hit.
Iako ga glas i dalje služi rešio je da posle 50 godina uspešne karijere stavi tačku na javne nastupe.

"Neki mi prijatelji kažu mogao si >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << više, međutim ja sam zadovoljan onim što sam postigao. Ostavio sam nekoliko lepih pesama iza sebe koje se i danas slušaju i mladi ih pevaju kad hoće da pokažu da imaju glas i umeju da pevaju, što je veoma lepi i to me raduje", kaže Leo Martin.
Penzionerske dane provodi putujući sa suprugom. Tako se ovih dana obreo na južnoj strani Jastrepca, planine u čijem podnožju je rođen.
"Svako veče sam kod dede preko leta kada sam kao đak dolazio iz Beograda i sedeo uveče na pragu kuće gledao prema Jastrepcu i čekao da izađe mesec. I tada sam zamišljao da je to najlepša planina sa te strane, međutim vidim da je i sa ove druge mnogo lepa", seća se  Leo Martin.
Priseća se i svojih prvih javnih nastupa sa džez bendom koji su povezani sa Televizijom Beograd i Studiom na Sajmištu.
"Svirao sam klarinet i mi smo svakog četvrtka imali nastup u jednoj emisiji koja je praktično za decu i gde je sve uživo išlo. To se dešavalo 60-tih godina. Već tada su me svi na ulici prepoznavali kao da sam vodio Dnevnik", seća se pevač.
Potom je osnovao svoj bend i započeo pevačku karijeru, a seća se i prvih spotova:
"Čuo nas je moj veliki prijatelj Zdravko Šotra u nekom restoranu. Mi smo tada snimili 4 spota. To su bili prvi spotovi u Jgoslaviji, to je bilo 63 godine na Šljunkari"
Usledilo je snimanje prve ploče za Kolumbiju rekords. Karijera u Nemačkoj i povratak u zemlju, festivali, hitovi, ljubavna poezija i legendarna " Odiseja".
"Slučaj je hteo da to postane hit ... Reci mi šta je ljubav, to mi je najdraža i najoptimističnija pesma, koja na najnežniji način govori o ljubavi", zaključuje Leo Martin.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.