Sankcije za Ameriku

Izvor: RTS, 15.Mar.2010, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sankcije za Ameriku

Brazil uveo trgovinske sankcije SAD, koje podrazumevaju povećanje carina na uvoz mnogih američkih proizvoda, što će za američku kasu značiti manjak od skoro 830 miliona dolara godišnje. Sankcije će ostati na snazi sve dok Amerika ne obustavi subvencionisanje domaćih proizvođača pamuka.

Posle odbijanja Amerike da prestane sa nezakonitim subvencionisanjem domaćih proizvođača pamuka, vrednim nekoliko milijardi dolara godišnje, Brazil uveo trgovinske sankcije Sjedinjenim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Američkim Državama.

Prvi svetski izvoznik pamuka je Kina, dok Brazil zauzima petu poziciju. SAD, kako tvrde brazilski zvaničnici, uspevale su da zadrže drugo mesto na listi svetskih proizvođača pamuka, jer domaćim farmerima isplaćuju oko tri milijarde dolara subvencija godišnje, što Brazil smatra nezakonitim narušavanjem konkurentnosti.

"Mom kolegi Obami želim da poručim da naloži svojim ljudima da brzo pregovaraju. Brazil neće konfrontaciju sa Amerikom, ali želimo da Amerika poštuje odluke Svetske trgovinske organizacije, kao što će ih i Brazil uvažavati i kada ne budu u našu korist", rekao je predsednik Brazila Lula da Silva.

Zbog američkog odbijanja da ukine sporne subvencije, Svetska trgovinska organizacija u Ženevi je prošle godine odobrila Brazilu uvođenje sankcija.

Povećanje carina na uvoz mnogih američkih prozvoda, od svežeg voća do automobila, stupiće na snagu sledećeg meseca, što će za američku kasu značiti manjak od skoro 830 miliona dolara godišnje.

Sankcije ostaju na snazi, sve dok SAD bude narušavao međunarodne trgovinske propise.

Predsednik Brazila je izjavio da nije reč o politici osvete, već o tome da Brazil želi da poruči SAD da, bez obzira na to koliko je neka država velika ili bogata, sve države su suverene i trebalo bi da budu tretirane jednako i sa poštovanjem.

Sankcije protiv SAD su druge po veličini koje je u svojoj petnaestogodišnjoj istoriji odobrila Svetska trgovinska organizacija.

Najstrože kaznene mere protiv te zemlje uvedene su u prošlosti zbog velikih poreskih olakšica američkim kompanijama koje posluju u inostranstvu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.