Šangaj zabranjuje držanje više od jednog psa

Izvor: Vesti-online.com, 14.Maj.2011, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šangaj zabranjuje držanje više od jednog psa

Šangaj, najveći grad u Kini uveo je novi propis po kome može da se drži samo jedan pas kao kućni ljubimac. Nova pravila o vlasništvu kućnih ljubimaca takođe predviđaju smanjenje visokih troškova registracije pasa, u nastojanju da se više životinja stavi pod nadzor, i nalažu da vlasnici moraju da šetaju pse na povocu.

Samo oko 140.000 pasa registrovano je u Šangaju od oko 800.000 koliko je procenjeno da ih ima u tom gradu. Ranije je registracija koštala 2.000 juana >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << (300) dolara godišnje za one koji žive u gradu i upola te sume za one koji žive u predgrađu, a po novim pravilima troškovi će biti 500 juana (75 dolara) za centar grada i 100 juana (13 dolara) za predgrađa.

Slični propisi uvedeni su u Pekingu i južnom gradu Guangžou, u nastojanju da se bolje kontroliše širenje besnila.

Nedavni porast u broju kućnih ljubimaca je takođe dveo do porasta zaraze od besnila. Oko 2.500 ljudi umiru od ove bolesti u Kini svake godine, navodi agencija AP.

U velikim prenaseljlenim gradovima kao što je Šangaj, gde živi 23 miliona ljudi, policija navodi da dobija hiljade pritužbi godišnje o ujedima pasa.

Neki Kinezi smatraju da kontrola broja pasa predstavlja mešanje u njihov privatni život i podseća ih na ekstremne političke kampanje proteklih decenija kada je smatrano da je držanje kućnih ljubimaca antikomunistički, i da je to buržuaski luksuz.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.