Sanaderu 9 godina zatvora i vraćanje 2 miliona evra!

Izvor: Kurir, 11.Mar.2014, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanaderu 9 godina zatvora i vraćanje 2 miliona evra!

ZAGREB - Bivši hrvatski premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader danas je osuđen za korupciju na ukupno devet godina zatvora i moraće da vrati oko 15 miliona nelegalno stečenih kuna (oko dva miliona evra). Taj novac biće oduzet sa njegovih blokiranih računa, ali i računa članova njegove porodice.

Presudom zagrebačkog Županijskog suda, HDZ, kao prva stranka koja se tereti za korupciju, proglašena je krivom i moraće da vrati oko 24 miliona kuna. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << I ostali optuženi u slučaju Fimi-medija proglašeni su krivim za udruživanje, po nalogu prvooptuženog Ive Sanadera, za izvlačenje novca iz državnih institucija i preduzeća. Drugooptuženi Mladen Barišić, bivši blagajnik HDZ-a i šef carine, koji tvrdi da je sve radio po Sanaderovom nalogu, osuđen je na tri godine zatvora koliko je tužilaštvo tražilo. Knjigovođa HDZ-a Branka Pavošević osuđena je na godinu i po, a vlasnica marketinške agencije Fimi-medija Nevenka Jurak, preko koje je novac izvlačen, na dve godine zatvora. Bivši portparol vlade i HDZ-a Ratko Maček osuđen je na godinu dana zatvora uslovno. U najvećem korupcionaškom slučaju u hrvatskoj politici, Sanadera i HDZ, zajedno s još devet fizičkih i pravnih osoba, tužilaštvo je teretilo za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i institucija, preko marketinške agencije Fimi-medija. Najveći deo novcao navodno je završio u "crnom fondu" HDZ-a i kod Sanadera.

Suđenje je trajalo oko dve godine i ispitano je oko 300 svedoka. Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala tražila je u završkoj reči maksimalnu zatvorsku kaznu za prvooptuženog Ivu Sanadera, 15 godina zatvora, kao i da mu se oduzme 23,7 miliona kuna, koliko iznosi nesrazmera između imovine njegove porodice i vlasništva čije poreklo može da dokaže. Za razliku od Sanadera, koji od početka negira krivicu i tvrdi da je žrtva političkog progona koji je naredila njegova naslednica na čelu vlade i HDZ-a Jadranka Kosor, tužilaštvo je za optužene koji su priznali krivicu i utvrdili da su sve radili po nalogu bivšeg šefa predložilo znatno niže kazne. Za HDZ, USKOK je tražio oduzimanje više od 30 miliona kuna (oko četiri miliona evra) protivpravne imovinske koristi. Glavni svedok tužilaštva, Mladen Barišić, tokom sudskog postupka branio se ćutanjem, pa su na suđenju čitani njegovi iskazi iz istrage.

U njima je priznao da je po Sanaderovom nalogu izvlačio novac kojim se punila tzv. crna blagajna HDZ-a, dok je deo od dva miliona evra predao lično Sanaderu. Uz to, nelegalni novac, kako je naveo Barišić, korišćen je za izborne kampanje, plaćanje pevača, kupovanje medija, umetnina i skupih odela za bivšeg premijera, evropske lobiste, letovanja za članove njegove porodice, plaćanje uvoza luksuznih old-tajmera "mercedesa" za jednog njegovog prijatelja, pa čak i za odeću službenica u vladi. Navodno je i pevaču poznatom po ustaškoj ikonografiji Marku Perkoviću Tompsonu plaćemo pola miliona evra da u predizbornoj kampanji ne nastupa za HDZ-ovu konkurenciju. Krivicu je, uz Sanadera i HDZ, odbacio i njihov bivši portparol Ratko Maček. Odbrana HDZ-a tvrdi da stranačka tela nisu znala za navodnu korupciju, a nedavno su od Sanadera i još troje optuženih zatražili naknadu štete u iznosu od 50 miliona kuna (6,5 miliona evra) zbog materijalne i reputacijske štete koju stranka trpi. Taj zahtev sud je danas odbio.

U slučaju Fimi-medija s tužilaštvom su se pre početka suđenja dogovorili Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić, preko čijih se firmi, u saradnji s Fimi medijom, takođe "izvlačio" novac. Lončar-Papešova osuđena je na 11 meseci zatvora, Dimić na šest meseci, a zajedno državi moraju da vrate 3,8 miliona kuna. Iz optužnice zbog nezakonitog punjena "crnog fonda" HDZ-a proisteklo je još nekoliko optužnica, među kojima i protiv bivšeg ministra policije Ivice Kirina, kao i bivših čelnika nekoliko javnih preduzeća. Bivši hrvatski premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader krajem 2012. nepravosnažno je osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Sanaderu 9 godina robije i da vrati 2 miliona evra!

Izvor: Kurir, 11.Mar.2014

ZAGREB - Bivši hrvatski premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader danas je osuđen za korupciju na ukupno devet godina zatvora i moraće da vrati oko 15 miliona nelegalno stečenih kuna (oko dva miliona evra). Taj novac biće oduzet sa njegovih blokiranih računa, ali i...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.