Sanaderovi advokati tvrde da njegova krivica na sudu nije dokazana

Izvor: Blic, 04.Mar.2014, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanaderovi advokati tvrde da njegova krivica na sudu nije dokazana

Odbrana bivšeg premijera i šefa Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ive Sanadera odbacila je danas u završnoj reči pred Županijskim sudom u Zagrebu optužbe za korupciju protiv nekada najmoćnijeg hrvatskog političara.

Advokat Čedo Prodanović utvrdio je da tokom sudskog postupka u slučaju Fimi-medija nije dokazano da je Sanader ostale optužene povezao u kriminalno udruženje za izvlačenje novca iz državnih preduzeća i institucija.

Čak je, tvrdi advokat, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tražio da se istraže nepravilnosti kad bi za njih saznao.

Prodanović je ukazao da se ceo slučaj bazira na lažnom iskazu suoptuženog u slučaju Fimi-medija, bivšeg blagajnika HDZ Mladena Barišića koji tvrdi da je bivšem premijeru u njegovoj kući predao oko 15 miliona kuna (dva miliona evra) izvučenih preko marketinške agencije Fimi-medija.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala zatražila je u završnoj reči prošle sedmice maksimalnu zatvorsku kaznu od 15 godina i oduzimanje 23,7 miliona kuna za bivšeg premijera Hrvatske.

Za razliku od Sanadera, koji od početka negira krivicu i tvrdi da je žrtva političkog progona, tužilaštvo je za optužene koji su priznali krivicu i utvrdili da su sve radili po nalogu bivšeg šefa predložilo znatno niže kazne. Od HDZ-a, kao prve stranke koja se tereti za korupciju, traže oduzimanje nezakonito stečenih više od 30 miliona kuna (četiri miliona evra).

U najvećem korupcionaškom slučaju u hrvatskoj politici Fimi-medija, tužilaštvo tereti Sanadera i HDZ da su, zajedno s još devet fizičkih i pravnih osoba, izvukli oko 10 miliona evra preko marketinške agencije Fimi-medija. Deo novca navodno je završio u "crnom fondu" HDZ-a, a deo kod Sanadera.

U tom slučaju krivicu su priznali bivši blagajnik HDZ i šef carine Mladen Barisisć, koji tvrdi da je sve radio po Sanaderovom nalogu, knjigovodja HDZ Branka Pavošević i vlasnica marketinške agencije Fimi-medija Nevenka Jurak, preko koje je navodno izvlačen novac.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Završne riječi odbrane: Sanader tražio istragu nepravilnosti

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Mar.2014

ZAGREB - Odbrana bivšeg premijera i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ive Sanadera navela je da nije dokazano da je Sanader kriv u korupcionaškoj aferi Fimi media za povezivanje ostalih optuženih radi izvlačenja novca iz državnih firmi, kao što tvrdi Služba za borbu protiv korupcije...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.