Sanader ponosan na sebe

Izvor: B92, 24.Feb.2014, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader ponosan na sebe

Zagreb -- Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader ponovo je danas, na kraju dokaznog postupka na suđenju za slučaj "Fimi-medija", odbacio navode optužbe.

On se tereti da je, zajedno s još devet fizičkih i pravnih lica, izvukao oko 10 miliona evra iz državnih institucija i preduzeća.

Izjašnjavajući se o trećoj izmeni optužnice kojom je iznos koji je navodno primio od bivšeg stranačkog blagajnika, takođe optuženog Mladena Barišića, povećan za oko 300.000 kuna (40.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra), Sanader je rekao da je ponosan na sve što je radio kao premijer i šef HDZ, kome se takođe sudi u ovom postupku.

"Tužilaštvo menja optužnice kako iskazuje njihov konj za trku. Barišić je prvo rekao da mi je dao 300.000 evra i 13 miliona kuna, pa 15 miliona kuna (dva miliona evra), a po trećoj 15.285.000 kuna", rekao je nekada najmoćniji hrvatski političar.

Pri ranijim iskazima ostali su svi ostali optuženi, te je za sredu najavljen početak završnih reči tužilaštva.

U najvećem korupcionaškom slučaju u hrvatskoj politici "Fimi-medija", tužilaštvo tereti Sanadera i HDZ na čijem je čelu bio, da je zajedno s još devet fizičkih i pravnih lica izvukao oko 10 miliona evra iz državnih institucija i preduzeća od 2003. do 2009. godine. Po tvrdnji tužilaštva, deo je završio u "crnom fondu" HDZ-a, a deo kod Sanadera.

U slučaju "Fimi-medija", krivicu su priznali bivši blagajnik HDZ i šef Carine Mladen Barišić, koji tvrdi da je sve radio po Sanaderovom nalogu, knjigovođa HDZ Branka Pavošević i vlasnica marketinške agencije "Fimi-medija" Nevenka Jurak.

Krivicu su, uz Sanadera, odbacili HDZ i njihov bivši portparol Ratko Maček.

Bivši premijer tvrdi da je žrtva političkog progona koji je naložila njegova naslednica na mestu premijera i šefa stranke, Jadranka Kosor, da su optužbe kontruisane i da ga ostali optuženi terete da bi dobili manje kazne.

Hrvatska demokratska zajednica zatražila je prošle sedmice od Sanadera i još troje optuženih naknadu štete u iznosu od 50 miliona kuna (6,5 miliona evra).

Pravni zastupnik HDZ Vladimir Terešak je, kako je objasnio, podneo taj zahtev zbog materijalne štete i povrede i reputacije te stranke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.