Izvor: B92, 12.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader o dokumentima Srbije

Zagreb -- Ivo Sanader pita zašto dokumenti Haškog tribunala o upletenosti Srbije u rat u BiH nisu upotrebljeni u Međunarodnom sudu pravde.

Na pitanje novinara da li će Hrvatska tražiti da Srbija ispuni svoju obavezu pune saradnje s Haškim tribunalom, hrvatski premijer je odgovorio da ta saradnja ima dva aspekta - saradnju države sa Haškim sudom, koja mora biti potpuna, ali i saradnju Haškog suda s Međunarodnim sudom pravde, pred kojim su i BiH i Hrvatska tužile bivšu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SR Jugoslaviju.

"Ono što i mene zanima jeste: da li je došlo, i s kojom argumentacijom, do toga da dokumenti koji su bili na jednom sudu nisu bili upotrebljeni na drugom sudu”, kaže on. "To je nešto što nas sve zanima, jer ta je presuda Međunarodnog suda pravde dovela do mnogih polemika i u Hrvatskoj, ali posebno u BiH", rekao je hrvatski premijer na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

Američki "Njujork tajms" je u ponedeljak objavio da je u postupku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Srbija zatajila neke od ključnih dokaza svoje uloge u ratu u BiH 1992-95, uskrativši tom sudu deo transkripata sa sednica Vrhovnog veća odbrane, uz odobrenje Tužilaštva Haškog suda za bivšu Jugoslaviju.

Međunarodni sud pravde je u presudi o geniocidu na osnovu tužbe BiH utvrdio da su bosanski Srbi izvršili genocid nad 8.000 Bošnjaka iz Srebrenice, ali da nema dovoljno dokaza da su te snage delovale po "nalozima" ili pod "kontrolom" Srbije.

Hrvatska je pred Međunarodnim sudom pravde šest godina nakon BiH, takođe tužila SRJ za povredu Konvencije o genocidu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.