Sanader: Tužilac me proganja

Izvor: RTS, 30.Sep.2012, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader: Tužilac me proganja

Otišao sam s vlasti 2009. godine jer nisam hteo da potpišem arbitražni sporazum sa Slovenijom, rekao bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u emisiji "Nedeljom u dva" na HRT-u. U prvom intervjuu posle dve godine Sanader optužio državnog tužioca Mladena Bajića da ga proganja.

Bivši hrvatski premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader rekao je za Hrvatsku televiziju da je otišao s vlasti sredinom 2009. godine, jer nije hteo da potpiše arbitražni sporazum sa Slovenijom, i optužio državnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tužioca da ga proganja.

Sanader, kome se sudi za niz korupcionih afera, rekao je to u prvom intervjuu otkako je 9. decembra 2010. godine, pred nalogom za hapšenje pobegao u Austriju, gde je dan kasnije uhapšen i lane izručen Hrvatskoj.

U razgovoru u emisiji HTV "Nedeljom u dva", Sanader je rekao da su njegovi problemi počeli kada je njegova naslednica na premijerskoj funkciji Jadranka Kosor naložila državnom tužiocu Mladenu Bajiću da ga progoni.

Sanader je rekao da sme da govori o tužiocu Bajiću jer je on strana u postupku.

"U svakom procesu postoji tužilaštvo i odbrana. Oni moraju biti jednaki pred zakonom, na njih se ne sme vršiti nikakva prisila i to mi ne pada na pamet. Ali o metodama rada državnog tužioca ćemo i te kako govoriti", istakao je Sanader.

Bivši hrvatski premijer tvrdi da Bajić vrši pritisak na svedoke i da protiv njega svedoče lica koja su pod istragom ili optužena u istim ili nekim drugim postupcima.

U optužbama na Bajićev račun Sanader je rekao da ga proganja po političkom nalogu.

"Otišao je predaleko i sada pokušava u nedostatku dokaza da stvori utisak da sam kriv, a da sud tu nema o čemu više da raspravlja", rekao je Sanader čiji su branioci podneli krivičnu prijavu zbog curenja detalja iz istrage koji su završavali u medijima.

"Do danas nema odgovora. A pre tri sedmice Index.hr je objavio članak da postoji policijska istraga koja je utvrdila da je Bajić imao preko 500 kontakata s novinarkom Večernjeg lista Ivankom Tomom i urednikom Jutarnjeg lista Mladenom Plešeom", rekao je Sanader.

Na pitanje koji je Bajićev motiv, bivši hrvatski premijer je rekao da ne zna.

"Možda zato što mi je dolazio u kuću i poklonio mi dve slike pa ih sada želi natrag", rekao je Sanader koji je Bajića predložio za svedoka u postupku za "Fimi mediju" na okolnost njegove imovine.

Rekavši da se dok je bio premijer nije bavio sudstvom i da zato nije smenio Bajića, Sanader je negirao da je insistirao da se sudija Ivan Turudić, koji mu trenutno sudi za afere "INA-MOL" i "Hipo", postavi za predsednika Županijskog suda u Zagrebu.

Prema Sanaderovim rečima posao tužioca nije da osuđuje ljude, već da pomogne sudu da razreši slučaj, a da cifra od 97 odsto osuda na osnovu Bajićevih optužnica pokazuje nedemokratičnost suda i da je bivša Jugoslavija bila bolja od takvog sudstva.

Soba za ruženje Sanadera

Bivši hrvatski premijer tvrdi i da postoji "soba za ruženje Sanadera" u kojoj je pet ljudi s kompjuterima prikupljalo svu građu za slučajeve. Rekao je da je bio okružen poltronima i da ne zna kad neko od njegovih bivših saradnika govori istinu, kad ga hvali ili kad ga napada.

Na pitanje o razlozima odlaska, rekao je da nije hteo pristati na ucenu koja je dolazila iz strane Slovenije i nekih u EU i da će o tome pisati u knjizi koja će izaći nakon što Hrvatska uđe u EU.

"Ja nisam hteo pristati na ono na šta je pristala Jadranka Kosor, odnosno vezom slovenačkog teritorijalnog mora s otvorenim morem i zbog čega bi rezultat mogao biti da se Hrvatskoj uzme deo teritorije", istakao je Sanader.

Prema njegovim rečima on živi od poslaničke penzije i ženine plate što je oko 20.000 kuna (2.660 evra), a da advokati rade "pro bono", dok ne dobije proces.

Ističući da mu je zamrznuta sva imovina, Sanader je pitao da li je to pravedno suđenje ako ne može angažovati advokate i veštake i da se postupcima tužilaštva krše ustav i Konvencija o ljudskim pravima koju je potpisala i Hrvatska.

Na pitanje gde se vidi nakon pet godina, Sanader je rekao da se vidi u Zagrebu u poslu savetovanja koji je pokrenuo nakon odlaska iz politike i da su medijske spekulacije da se vraća u politiku.

Bivši hrvatski premijer je uveren da će procesi koji se vode završiti pozitivno za njega. Sanader se od sredine decembra 2012. godine brani na slobodi, a među uslovima nema zabrane istupanja u javnosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.