Izvor: B92, 04.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader: Poternica za Radićem

Zagreb, Beograd -- Sanader izjavio da su izvršene predradnje da za Miroslavom Radićem bude raspisana međunarodna poternica. Petrović: nema izručenja.

Odgovarajući na pitanja poslanika u Saboru Hrvatske, koji su juče raspravljali o neprihvatljivosti prošlonedeljne haške presude Radiću, Veselinu Šljivančaninu i Miletu Mrkšiću za ratni zločin protiv zarobljenika na Ovčari 1991, premijer Hrvatske Ivo Sanader je podsetio da je Državno tužilaštvo 2002. podiglo optužnice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv pomenute trojice, ali i vrha JNA.

Poslanici su žestoko kritikovali dosadašnju Vladinu politiku saradnje s Haškim sudom, poslanici opozicione desno orijentisane Hrvatske stranke prava od parlamenta su tražili da izglasa suspenziju saradnje s Tribunalom, ali taj predlog nije naišao na podršku ostalih stranaka u Saboru.

Sanader je u obrazloženju odluke o pokretanju radnji potrebnih za raspisivanje poternice za Radićem rekao da ga je i privatno zanimalo zašto protiv "vukovarske trojke" i čitavog vojnog vrha JNA nisu pokrenuti sudski postupci i da nije zadovoljan odgovorom da nije uobičajena pravna praksa da se zločincima sudi u odsustvu.

Petrović: Odluka Tribunala merodavna za Srbiju

Bivši kapetan JNA Miroslav Radić, koji je u Haškom tribunalu oslobođen optužbi za zločin na Ovčari, neće biti izručen Hrvatskoj ukoliko to, kako se najavljuje, bude zatraženo iz Zagreba.

To je potvrdio ministar pravde Dušan Petrović, koji je najave hrvatskih vlasti da će pokrenuti novi proces protiv Radića ocenio kao nepotrebnu politizaciju slučaja.

Odluke Haškog tribunala moraju da se poštuju i u Hrvatskoj i u Srbiji, rekao je Petrović komentarišući najavu hrvatskog premijera Iva Sanadera da će za Miroslavom Radićem biti raspisana međunarodna poternica.

Žestoke reakcije hrvatskih na oslobađajucu presudu Radicu, Petrović vidi kao deo predizborne kampanje i odlučno negirai mogućnost da Radić bude izručen Hrvatskoj

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.