Sanader: Imam čistu savest

Izvor: RTS, 22.Dec.2010, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader: Imam čistu savest

"Imam čistu savest i nikada nisam tražio, niti dobio novac ili provizije", rekao bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u Austriji. Ne zna se da li je pokrenut bilo kakav postupak protiv Sanadera u toj zemlji, kaže hrvatski ministar pravosuđa.

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je na početku saslušanja pred istražnim odborom parlamenta austrijske pokrajine Koruška u vezi sa aferom "Hipo" banke, da ima "čistu savest".

Saslušanje, obavljeno putem video-linka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz zatvora u Salcburgu, u kojem se nalazi Sanader, pratio je veliki broj novinara u sali pokrajinskog suda u Klagenfurtu.

Bivši hrvatski premijer je na početku saslušanja istakao da u vezi sa "Hipo Alpe Adria" bankom ima čistu savest i da nikada nije tražio, niti dobio novac ili provizije.

Međutim, Sanader je potvrdio intervenciju nekadašnjeg bavarskog premijera Edmunda Štojbera. Štojber ga je, kako je naveo Sanader, u jednom telefonskom razgovoru i kasnijem ličnom razgovoru zamolio za intervenciju.

Bavarski premijer je objasnio da je Narodna banka Hrvatske nezavisna, ali da on ima mogućnosti da utiče.

Članovi istražnog odbora postavljali su pre svega pitanja vezana za politički uticaj na "Hipo" banku. Takav uticaj je navodno vršen prilikom ulaska te banke na hrvatsko tržište, ali i 2007. godine, prilikom prodaje nemačkoj "Bajern Landesbank".

Istovremeno, ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković rekao je da to ministarstvo ne raspolaže podacima da li je protiv Sanadera u Austriji pokrenut bilo kakav formalno-pravni postupak.

"Komuniciramo s austrijskim ministarstvom pravosuđa, ali za sada nemamo podatke da je pokrenut bilo kakav postupak, dakle, ni istraga niti optužnica", izjavio je Bošnjaković na konferenciji za novinare.

Rođačko pranje novca

Austrijsko državno tužilaštvo za korupciju potvrdilo je da je protiv Ive Sanadera i jednog njegovog rođaka pokrenut krivični postupak zbog sumnje za pranje novca.

Postupak je pokrenut nakon što je primljen istražni spis iz tužilaštva u Insbruku po prijavi jedne banke iz Tirola za pranje novca.

Bošnjaković je izjavio da će podizanje optužnice uticati na postupak njegovog izručenja Hrvatskoj, istakavši da bi i u tom slučaju Hrvatska imala na rapolaganju više instituta, poput međunarodne pravne pomoći ili bilateralnog ugovora s Austrijom, ali i instituta evropskog naloga za hapšenje.

"Čekamo ročište 27. decembra na kojem bi Sanader trebalo da se izjasni o izručenju", rekao je Bošnjaković.

Ivo Sanader je uhapšen 10. decembra kod Salcburga na osnovu međunarodne poternice koju je za njim raspisala Hrvatska nakon što mu je prethodno ukinut poslanički imunitet. U Zagrebu mu je određen jednomesečni pritvor, a sud je blokirao njegovu imovinu i imovinu njegove porodice.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sanader: Imam čistu savest

Izvor: Večernje novosti, 22.Dec.2010

Bivši hrvatski premijer, koji iz salcburškog zatvora daje iskaz u vezi s Hipo bankom, rekao da je njegova najbliža saradnica bila Jadranka Kosor

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.