Sanacija puteva u kraljevačkim selima

Izvor: RTS, 23.Avg.2018, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanacija puteva u kraljevačkim selima

U kraljevačkim selima u toku je sanacija klizišta i puteva koje su ovog leta oštetile obilne padavine. I dok meštani imaju zamerke na brzinu i kvalitet radova, u lokalnoj samoupravi kažu da čine najviše što mogu sa mehanizacijom koju imaju. Za popravku većih oštećenja i sanaciju porušenih mostova očekuju pomoć od države.
Od kada je početkom avgusta nabujala rečica Jablanica oštetila put, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << meštani istoimenog gledićkog zaseoka teško mogu da odu od kuće. Deo puta je kraljevačko preduzeće za puteve popravilo, ali je ostalo još posla.

Rade sat dva, pa odu, kaže Jovica Pejković, iz Jablanice: "Čekamo, ne možemo kući da priđemo, da dođemo. Ako se ne uradi, ostalo je još četvoro, petoro stanovnika koji žive ovde stalno. Razmišljaju i oni da napuste selo i ovo da ostane za navek pusto."
Na isti način razmišljaju i pojedini meštani studeničkog kraja. Hitne intervencije na infrastrukturi su tamo završene, ali se i dalje do nekih zaselaka čak i traktorom teško stiže.

"I ranije je bilo dosta loše, međutim sada je posle ovih kiša letošnjih u katastrofalnom stanju", ističe Vladan Stanimirović, iz zaseoka Gušterica, Studenica. Došli su iz ovog preduzeća iz Kraljeva, preduzeća za puteve, bili su četrdesetak minuta tu i otišli."
Put  Rudno-Studenica je bolna tačka, kaže Radiša Baltić, iz studeničkog zaseoka Brezove: "Godinama se nešto radi, ali se taj put uopšte ne asfaltira. Deca idu, prevoz odozgo po tom putu je katastrofalan, i u letnjem i u zimskom periodu, samo što je zimi još gore."
U Mesnoj zajednici se nadaju da će kopanje kanala pored puta rešiti bar deo problema, jer je voda, kako kaže Dragan Jevremović, predsednik MZ Studenica, oticala putem što ga je znatno oštetilo:
"Potrebno je za njegovu sanaciju nasipanje, posle prokopa kanala potrebno je nasipanje puta."
U lokalnoj samoupravi od građana traže da budu strpljivi jer, kažu, infrastrukturu popravljaju u dvadesetak sela.
"Sa mehanizacijom koju imaju naša javna preduzeća mi ne možemo brže i efikasnije da radimo od ovog, osim što smo radili hitne intervencije", ističe Milan Milošević, član Gradskog veća Kraljeva. "A za kasnije će da se uz pomoć države i kancelarije za javna ulaganja pokušati da rešimo probleme koje su izazvale padavine i poplave."
Klizišta koja su se pokrenula u studeničkom kraju za sada ne ugrožavaju stanovništvo. Ona koja su ugrozila puteve delimično su sanirana, a za trajnije rešenje čekaju se projekti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.