Sanacija oštećenja na nasipima

Izvor: B92, 03.Apr.2013, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanacija oštećenja na nasipima

Novi Sad -- Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je, tokom obilaska nasipa na Dunavu kod Kovina, da se vodi računa da sva oštećenja budu blagovremeno sanirana.

Takvih oštećenja ima pedesetak.

Kako su objasnili Pajtić, v.d. direktora "Vode Vojvodine" Mirko Adžić i predstavnici kovinskog Vodoprivrednog preduzeća "Podunavlje", zatvaraju se rupe na dunavskom nasipu koje su napravile lisice i druge divlje životinje, jer on štiti više sela, puteva, poljoprivredno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemljište i industrijske objekte u opštinama Kovin i Pančevo.

"Oštećenja te vrste na nasipima nisu retkost i mogu znatno da ugroze bezbednost branjenog područja, jer u krajnjem slučaju mogu da dovedu do proloma nasipa i proboja vode", rekao je Pajtić, navedeno je u saopštenju Vlade Vojvodine.

On je istakao i da Kovin spada u male, nedovoljno razvijene vojvođanske opštine, a da pokrajinska vlada, podsticanjem ravnomernog regionalnog razvoja, posebno vodi računa o takvim opštinama.

Prema njegovim rečima, u proteklih pet godina, u opštini Kovin investirano je više od 1,2 milijarde dinara za bolji život građana - u vodovodne i kanalizacione mreže, puteve, saobraćajnice i drugu infrastrukturu, u podsticanje privrede i poljoprivrede.

U saopštenju se navodi da će popravke nasipa, prema podacima "Voda Vojvodine", koštati oko tri miliona dinara, a da radove izvodi DVP Dunav i Tisa, Sombor.

Rupe, široke 50 do 80 santimetara, duboke do pet metara, zatvaraju se bentonitom - specijalnom vrste gline pod pritiskom, a osim lisičjih rupa koje će u narednih desetak dana biti popunjene, na bezbednost odbrambenih linija od poplava na području opštine Kovin može uticati i lateralni, sa nasipima paralelni kanal, koji bi, takođe, trebalo sanirati u skladu sa već urađenim projektom.

Kako je navedeno, sanacija nasipa obavlja se i na svim drugim rekama i kanalima u Vojvodini, kako bi se spremno dočekale prolećne vode.

Vodostaji pojedinih reka u Srbiji su u porastu. Prema prognozama hidrometeorologa, polovinom aprila očekuju se povišeni vodostaji na svim rekama, a zbog obilnog snega koji je ove zime padao u celoj Evropi, prolećni poplavni talas očekuje se i na Dunavu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.