Šampioni u informatici izbačeni iz škole pred kraj školovanja

Izvor: Press, 18.Jun.2013, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šampioni u informatici izbačeni iz škole pred kraj školovanja

U školi tvrde da su učenici i pre takmičenja bili ukoravani zbog velikog broja izostanaka, te da im niko nije ni mogao obećati opravdanje tolikog izostanka.

Kako su juče i danas objavili pojedini mediji, pozivajući se na portal telegraf.rs, učenicima Nenadu Preradoviću (19) i Vukašinu Lauševu (18) škola "Ivan Sarić" je dozvolila izostanke zbog takmičenja, a potom ih izbacila iz škole.

Ta dva maturanta su, kako se navodi, mesec dana pred kraj četvrte >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << godine bili primorani da napuste školu zbog velikog broja izostanaka, iako im je školska uprava obećala da do toga neće doći jer su to vreme posvetili izradi pravog informatičkog proizvoda.

"Mi smo nekih mesec dana pre takmičenja otišli u školu, kod zamenika direktora, koji je o našem slučaju obavestio celu upravu škole. Rečeno nam je da smemo da odsustvujemo te četiri nedelje i da će izostanci biti u redu. Dobili smo ''fore'' da napravimo tu igru. Zbornicu smo napustili uz podršku, i naše obećanje da se po povratku iz Mađarske posvećujemo školi", kaže za Telegraf.rs Vukašin Laušev.

Međutim, u školi odbacuju ove navode, uz tvrdnju da su ovi učenici i ranije imali veliki broj neopravdanih izostanaka, a da su izbačeni zbog lošeg primera koje su davali drugim učenicima u pogledu odnosa prema školskim obavezama.

"Ne znam ko bi mogao biti taj koji bi obećao učenicima da će moći da odsustvuju četiri nedelje i da će škola regulisati izostanak. U školi je praksa da, kada učenik zbog takmičenja izostaje više od pet dana, mora pisati molbu nastavničkom veću. A neko da obeća učenicima da će moći na konto nečega da izostane - to ne ide tako", rekao je pomoćnik direktora ove škole Danijel Mandić.

Mandić je dodao da nadležnima u školi nije jasno zbog čega se u priči pominju samo pomenuta dvojica, bez Darija Puače, trećeg člana ekipe koja je pobedila na takmičenju.

On je ocenio da su ta tri učenika "talentovana i nadarena", ali da su pored njih na takmičenju u Seksardu, u Mađarskoj, učestvovale još tri ekipe iz škole, iz drugog odeljenja, koji su takođe postizali dobre rezultate na ovom, ali i sličnom takmičenju koje je mesec dana ranije održano u Senti, i to bez izostanaka iz škole.

"Učenici, koji stvarno imaju smisla za to čime se bave, dali su sebi previše vremena za taj njihov lični posao, a za školu nije ostalo vremena", rekao je Mandić, dodavši da su ovi učenici igricu napravili za sebe, s namerom da je prodaju.

On je dodao da je Nenad Preradović na polugodištu imao 45 neopravdanih izostanaka, što je 20. decembra uzrokovalo disciplinski postupak protiv njega, kada je opomenut i kažnjen ukorom direktora.

"Opomenuli smo ga da se strpi par meseci, završi školu i nastavi sa poslom za koji mislimo da će biti uspešan. Međutim, do takmičenja u Senti, krajem februara, Preradović je skupio 100 neopravdanih", rekao je Mandić, dodavši da su druga dva učenika imala znatno manje neopravdanih.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.