Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jul.2018, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šampioni karaktera

Hrvatska je u finalu Svjetskog prvenstva u fudbalu i jedan je od najboljih fudbalskih timova na svijetu u ovom trenutku.

Pokazali su to kada su prebrodili ogromne probleme tokom kvalifikacija za Mundijal, a da su šampionskog kova, vidjelo se i u Rusiji. Lagana šetnja kroz grupu u koju je uključeno "nakantavanje" Argentine mnoge je iznenadila, ali ovaj meč je pokazao ko je sa kakvim ciljem došao u Rusiju.

Ova generacija "vatrenih" nadmašila je onu čuvenu generaciju iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 1998. upamćenu po šmekerskom nastupu i držanju fudbalskog časa mnogim velikim ekipama. Ono u Francuskoj je bio čas iz fudbala, a ovo što su izabranici Zlatka Dalića pokazali bila je doktorska disertacija fokusiranosti na cilj, snage, volje, želje, ali i - što bi Dalmatinci rekli - dišpeta.

Iako je ekipu preuzeo u teškom momentu, kada ni prolazak kroz kvalifikacije nije bio sigurna stvar, Zlatko Dalić je na sebi svojstven način na igrače prenio virus mirnoće i staloženosti pa njegovi izabranici nisu gubili glavu ni kada je bilo stani-pani. Mučili su se do tog prvog gola, a onda se sve otvorilo i to je bio početak kraja "gordog Albiona".

Englezi su u ovaj meč, čini se, ušli žestoko potcijenivši protivnika i to im se obilo o glavu. Bili su mlađi i spremniji od vidljivo umornijih i poprilično istrošenih Hrvata, ali na licu im se nije moglo vidjeti da zaista "grizu" za finale.

Sa druge strane, "kockasto društvo" je još jedanput pokazalo da "ginuti za nacionalni dres" kada su oni u pitanju nikako nije samo floskula i šta u stvari znači nema odustajanja, a to je ono što svaki pravi navijač i najviše cijeni.

A što se tiče dišpeta, tj. inata, Englezi su sami krivi. Toliko nadmenosti i bahatosti uoči utakmice s ekipom koja je iz utakmice u utakmicu pokazivala da je svjetska klasa, moralo im se obiti o glavu.

Kada se sve sabere, Hrvatska je više nego zasluženo tu gdje je jeste kada je u pitanju fudbal, a nema sumnje da će tu i ostati. Bez obzira na to da li u finalu slavili ili ne, ostaće upisani u istoriju fudbala, a možda i ono najvažnije, još jednom pokazati da, su što se tiče karaktera, šampioni bez premca.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.