Samodoprinos (ne)gradi kanalizaciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2009, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samodoprinos (ne)gradi kanalizaciju

TEMERIN - Većina opština u Vojvodini svoje budžete i dalje puni samodoprinosima koje njihovi zaposleni stanovnici svakog meseca izdvajaju od plate kako bi komunalni i drugi problemi bili rešeni. U Temerinu samodoprinos iznosi tri odsto od plate. Od toga jedan odsto namenjeno je izgradnji kanalizacije, koju stanovnici Temerina još nemaju, iako je plaćaju već decenijama.

Stanovnici ulice Baranji Karolja ugovor o plaćanju samodoprinosa potpisali su još 1981. godine, a opštinska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlast time se obavezala da će im atmosfersku kanalizaciju obezbediti u naredne dve godine. Iako im se i danas, 28 godina kasnije, od plate odvaja 3 odsto za tu namenu, kanalizaciju još nisu dobili. Dobili su samo popucale zidove i temelje.

Branka Stajšić, prosvetna radnica koja stanuje na uglu te ulice za RTV kaže da joj na ime samodoprinosa sa plate godišnje skinu oko 1.200 evra, a da ona i dalje u kišnom periodu ne može da priđe svojoj kući od vode.

Da se novac od samodoprinosa ranije neodgovorno trošio na druge namene kažu i u opštini. Do sada je od tog novca izgrađeno svega sedam od neophodnih 120 kilometara kanalizacione mreže. Ove godine očekuju da će za nastavak projekta od samodoprinosa sakupiti oko 15 miliona dinara, što, kako kažu, neće biti dovoljno. Zbog toga je na prethodnoj sednici Skupštine odlučeno da se opština zaduži sa 50 miliona dinara, što bi trebalo da reši jedan deo problema.

"Ovo će zadovoljiti samo potrebe centra Temerina, javnih ustanova, škola, Doma zdravlja, vrtića i novoizgrađenih stambenih zgrada, a sam projekat kanalizacije trajaće još sigurno desetak godina, i to je optimistična procena", kaže predsednik opštine Temerin Andraš Guston.

U septembru naredne godine ističe petogodišnji period u kojem su se građani Temerina ličnim izjašnjavanjem uz potpis obavezali na plaćanje samodoprinosa. Prema novim odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, samodoprinos će ubuduće biti moguć samo ako se za njega opredeli većina građana na referendumu.

Ukoliko se sledeće godine Temerinci opredele protiv samodoprinosa, opština će ostati bez 10 odsto prihoda, koje će, kako navodi Guston, morati da nadomesti Gradska uprava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.