Samo vukovcima zagarantovano mesto u domu

Izvor: B92, 07.Avg.2016, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo vukovcima zagarantovano mesto u domu

Beograd -- Na zagarantovano mesto u studentskim domovima mogu sigurno da računaju samo brucoši koji su tokom srednje škole bili vukovci.

Ostali će, bez obzira na to što su fakultete upisali kao budžetski studenti, morati u privatni smeštaj.

Pomoćnik direktora Studentskog centra "Beograd" Miroslav Sarić kaže da centar raspolaže sa 9.558 mesta u 14 studentskih domova, od kojih je 1.200 predviđeno za brucoše.

On naglašava da je prethodnih godina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na konkurs pristizalo više od 2.200 zahteva za smeštaj, odnosno za svako mesto borila su se po dva brucoša.

"Svake godine se povećava gornja granica i sada su sigurni da će dobiti dom samo oni koji imaju prosek 5,00. Prošle godine je donja granica za devojke bila je 4,9, a za mladiće 4,76. Svake godine se ta granica pomera, jer konkurišu sve bolji studenti", rekao je Sarić Tanjugu.

Ministarstvo prosvete, kako kaže, raspisalo je konkurs, a prijave kandidata trajaće od 1. do 15. septembra u Studentskom domu Karaburma, a od neophodne dokumentacije kandidatima je potrebno da imaju overena svedočanstva iz srednje škole, potvrdu o prihodima po članu domaćinstva za prvih šest meseci overena u opštini i potvrdu fakulteta da je na budžetu upisao studije.

Brucoši u Beogradu uglavnom mogu da računaju na domove Karaburmu, Patris, Penezić, Veru 2 i jedan deo u Studentskom gradu.

Pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević kaže da u studentskim domovima širom Srbije ima 17.200 mesta za domaće studente i 320 za strane studente.

Ove godine su, nastavlja on, kapaciteti povećani u odnosu na prošlu godinu jer je dograđeno jedno krilo Studentskog centra u Čačku, prošireni su kapaciteti u Leskovcu, Kraljevu, Trsteniku, a do kraja godine biće završen Studentski dom u Užicu čuje će kapacitet biti 250 novih studentskih mesta.

"U domovima učenika imamo kapacitete za studente, poput Kraljeva, Čačka, Svilajnca, Vranje. Imamo 800 studenata koji su u okviru smeštajnih kapaciteta učeničkih domova. Radimo osnivanje Studentsko centra u Valjevu, jer je to veliki administrativni centar”, rekao je Antonijević Tanjugu.

Upitan šta je sa idejom da se grade privatni studentski domovi koji bi bili u sistemu države, on kaže da ta ideja još uvek nije zaživela, jer država najvećim delom participira u ceni za smeštaj studenata, dok studenti mali deo plaćaju.

"Ne postoji zakonska smetnja da vi osnujete privatan smeštaj , ali on neće moći da ponudi ovakvu cenu. Učešće studenata je od 20 do 25 odsto, a sve ostalo nadoknađuje država. Tržišna cena premašuje trenutnu cenu", naglasio je Antonijecvić.

On kaže da student danas troškove smeštaja i ishrane u domu može da pokrije stipendijom I kreditom koju prima, a da ostatak do pune ekonomske cene od oko 25.000 dinara dotira država.

"Podrazumeva se da studenti budu dobri, sa visokim prosekom, da redovno daju ispite, te tako mogu da zadrže mesto u domu i kasnije ne moraju da vraćaju kredit", naglasio je Antonijević.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BRUCOŠI ĆE MORATI U PRIVATNI SMEŠTAJ: Sigurno mesto u studentskim domovima samo za vukovce

Izvor: Kurir, 08.Avg.2016, 12:24

...Pomoćnik direktora Studentskog centra „Beograd“ Miroslav Sarić naveo je da centar raspolaže sa 9558 mesta u 14 studentskih domova, od kojih je 1200 predviđeno za brucoše..- Svake godine se povećava gornja granica i sad su sigurni da će dobiti dom samo oni koji imaju prosek 5,00 Prošle...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.