Samo tabla podseća na slavne dane

Izvor: Blic, 05.Dec.2009, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo tabla podseća na slavne dane

Na oronulom i zapuštenom zdanju u Ulici vojvode Stepe samo tabla „Bioskop Voždovac" podseća da je ova opština sa 200.000 stanovnika nekad imala bioskop. Njegova istorija pamti slavne dane, kad je bio centralno mesto okupljanja i kultunih dešavanja na Voždovcu, ali i ekonomski slom, zatvaranje, preprodaju.

Polomljena stakla, istrošena fasada, pusta unutrašnjost" stvarnost su bioskopa koji deceniju i po ne radi. Bioskop "Voždovac” postoji sada jedino u scenama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << filma "Kad porastem biću kengur”.

- Eksterijer celog filma rađen je na Voždovcu. Simbolika je u tome što je filmska ekipa povezana na neki način sa ovim delom grada - producent je odrastao na Voždovcu, ja sam išao u Dvanaestu beogradsku gimnaziju" Ideja je bila da se scene snimaju u bioskopu "Voždovac”, ali zbog ruinirane sale i salona automobila koji se tamo nalazio, scene su ipak rađene u "Slavici” - priča reditelj Raša Andrić.

Zanimljivo je da su pomenuta dva bioskopa, u vreme kad su nastali, jedini koji su namenski građeni da budu bioskopi. U sklopu "Beograd filma” (osnovano 1946. godine kao Gradsko preduzeće za prikazivanje filmova u Beogradu) prvo je izgrađen "Odeon”, odmah potom i "Voždovac”, da bi sopstvenim sredstvima Beograd film izgradio 1970. godine i bioskop "Slavicu” na Paliluli.

Bioskop "Voždovac”, na 940 kvadratnih metara i sa 740 mesta, dvadesetak godina predstavljao je tako centralno mesto svih kulturnih dešavanja i okupljana za Voždovčana.

- Pamtim da sam prvi film u bioskopu odgledala baš tu preko puta. Mislim da je bila "Sutjeska” sa Ričardom Bartonom. Ako smo i izlazili u to vreme, odlazili smo u bioskop. Sala je uvek bila prepuna. Onda su stigle devedesete. Bioskop je prestao da radi, neko vreme je bio i salon automobila, a sada je unišet i zapušten - priča žena srednjih godina, prva komšinica bioskopa "Voždovac”, i dodaje da "od kako sused ne radi”, više i ne zalazi u biokope.

Sankcije, konstantan pad publike i pojava piraterije, propale sale i oprema, dugovanja" razlozi su koji su 1997. godine doveli do zatvaranja bioskopa, a potom i izdavanja u zakup. Tako se šest godina u njemu nalazio salon automobila.

Sa nestrpljenjem su se očekivale promene i "preokret” od privatizacije koja je usledila. Međutim, kao što su se mnogi pribojavali i pretpostavljali, privatizacija nije pomogla bioskopskim dvoranama. Ubrzo se odustalo od najavljenog projekta stvaranja modernih beogradskih multipleksa. Objašnjenje - "Voždovac”, između ostalih, "nije adekvatan za modernu bioskopsku delatnost".

- „Beograd film" je kupljen za male pare i od početka je bilo jasno da su biokopi kupljeni kao nekretnine, objekti na odličnim lokacijama i da je samo pitanje vremena kada će oni biti preprodani. Prema našim saznanjima, prošle godine Nikola Đivanović je akcije prodao za od 35 do 40 miliona evra. Svi bioskopi, osim "Balkana” koji zahvaljujući Darku Bajiću radi, i "Jadrana” koji je kratko radio, i dalje su zatvoreni. Postojale su ideje i obećanja da će se nešto uraditi, ali ništa- kaže Vladan Šobajić, bivši dugogodišnji direktor „Beograd filma" i jedan od malih akcionara.

Akcije, peticije i performansi za ponovno otvaranje bioskopa kao višenamenskog centra, koje su u nekoliko navrata organizovane, nisu imale rezultata. "Voždovac” je i dalje zatvoren, a čini se kao bioskop i zaboravljen.

Loša privatizacija

Bioskop u Ulici vojvode Stepe, kao vlasništvo "Beograd film” u čijem se vlasništvu nalazilo 14 bioskopa (ukupne veličine oko 14.000 kvadratnih metara), prodat je na aukciji u februaru 2007. godine. Većinski vlasnik tada je postao Nikola Đivanović, biznismen iz Londona, koji je za oko devet miliona evra kupio 70 odsto društvenog kapitala "Beograd filma”. On je pre oko godinu i po dana preprodao šest bioskopa „Voždovac", „Balkan", „Kozaru", „Partizan", „Jadran" i „Slavicu". Za „Blic" je izjavio da više nema veze sa ”Beograd filmom”.

- Novi vlasnik bioskopa na Voždovcu... mislim da je kiparska firma "Lajt blu trejd” - kratko je odgovorio.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.