Samo lekovi iz apoteka su bezbedni!

Izvor: RTS, 05.Avg.2014, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo lekovi iz apoteka su bezbedni!

Na svetskom i domaćem tržištu oko deset odsto lekova je falsifikovano, a to su uglavnom lekovi koji se nude preko interneta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, čak 50 odsto medikamenata koji se prodaju na taj način jesu lažni. Zbog toga je preporuka da se terapija kupuje isključivo u apotekama. Jedino takvi lekovi su bezbedni, poručuju stručnjaci.

Samo prošle godine u laboratoriji Agencije za lekove i medicinska sredstva našlo se 313 novih lekova, a 18 je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobilo negativno mišljenje i ti lekovi se nisu našli na srpskom tržištu. Pre nego što dođe do pacijenta, svaki lek se kontroliše. To nekada traje i do 210 dana.

Jadranka Mirković iz Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) objašnjava da se doslovno kontroliše sve - od namere da se lek proizvede, svih supstanci koje ulaze u sastav leka i svih proizvođača koji su uključeni u proces.

"Kontroliše se i nosilac dozvole - odgovorna firma", napominje Mirkovićeva.

Dr Pavle Marjanović, koji je na čelu jedne farmaceutske kompanije, kaže da neophodno proći kroz proces sertifikacije Ministarstva zdravlja.

"Dolaze inspektori koji proveravaju da li lek proizvodimo u skladu sa normama EU i Srbije. Ako lek izvozite na bilo koje drugo tržište - onda imate sertifikaciju nekoga iz EU. Tu kompromisa nema, zato što bi bilo koja greška mogla da bude jako opasna po zdravlje ljudi. A i po fabriku - imate slučajeve da je otkrivena greška i da su fabrike zatvarane", ističe dr Marjanović.

Lek se ispituje iz tri ugla - proizvođačkog, laboratorijskog i kliničkog. Dozvola se izdaje na pet godina, a nakon toga slede nove kontrole. Međutim sve ovo pada u vodu, ako se lek ne kupi u u apoteci.

Docent dr Janko Samardžić sa Medicinskog fakulteta u Beogradu upozorava na mogućnost da se umesto leka kupi supstanca koja nema nikakav farmakološki efekat.

"Ako dajete pacijentu kojom je neophodan lek neutralnu supstancu, naravno da posledice mogu biti katastrofalne. Ređe su u pitanju zamene supstanci i predoziranje. Ono što je problem jeste što se (falsifikati) mogu naći u celom svetu - negde oko deset odsto lekova na tržištu i pogotovo na sivom tržištu", upozorava dr Samardžić.

U ALIMS-u kažu da su najčešći falsifikati koje pronalaze na tržištu sredstva koja se koriste za mršavljenje, zatim za potenciju odnosno erektilnu disfunkcuiju, kao i anabolici.

Da li je neki lek kopija ili original, teško da pacijenti sami mogu da zaključe. Ono što mogu, poručuju stručnjaci, jeste da izbegavaju kupovinu medikamenata preko interneta i na pijacama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Samo lekovi iz apoteke su bezbedni!

Izvor: RTS, 05.Avg.2014

Na svetskom i domaćem tržištu, oko deset odsto lekova je falsifikovano, a to su uglavnom lekovi koji se nude preko interneta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, čak 50 odsto medikamenata koji se prodaju na taj način jesu lažni. Zbog toga je preporuka da se terapija kupuje isključivo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.