Izvor: B92, 10.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Samo je mogao da podnese ostavku"

Hag -- Na suđenju Milanu Milutinoviću u Hagu, Ratko Marković je kazao da je Milutinović mogao samo da podnese ostavku 1999.

Milutinović je optužen za ratne zločine nad kosovskim Albancima u prvih šest meseci 1999. godine. Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Tom Hanis predočio je svedoku odbrane Markoviću da je, po Ustavu Srbije, Milutinović mogao da od Vlade zatraži objašnjenje o tvrdnjama međunarodnih organizacija da policija na Kosovu primenjuje preteranu silu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv albanskih civila.

"On je mogao da traži objašnjenje za bilo koju odluku Vlade, ali ne i da natera Vladu da odluku promeni, niti da se ministri smene. Jedino što je mogao da učini, ako je želeo da povuče javno mnjenje, bilo je da podnese ostavku", odgovorio je Marković.

Prema njegovim rečima, Ustav Srbije nije predsedniku davao nikakvo ovlašćenje, ni instrument da "bilo šta uradi", osim da "izrazi lično nezadovoljstvo" odlukama ili delovanjem Vlade i ministara.

Zajedno sa Milutinovićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskih civila sa Kosova 1999, optuženi su tadašnji potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.