Izvor: Blic, 08.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo im Sloba fali

Novi krug izbora koji bi bio održan najkasnije 15. jula, u ovom trenutku izvesniji je od bilo kakve manjinske podrške radikala vladi koju bi vodili predstavnici Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, tvrde sagovornici „Blica". Istovremeno, kraj pregovora o vladi između DS-a i DSS-a predstavlja i kraj sedmogodišnje priče o demokratskom bloku.

A kako je došlo do svesrdne podrške DSS-a lideru radikala Tomislavu Nikoliću?

Naime, poslednji kontakt Vojislava Koštunice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Borisa Tadića odigrao se juče ujutru kada je lider DS-a ponovo odbio ponudu DSS-a.

- Jedini što se zna jeste da je Koštunica bio besan posle tog sastanka i da je definitivno prelomio da se sprovede u delo dogovor koji su predstavnici DSS-a postigli s predstavnicima radikala i SPS-om o izboru Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine Srbije - kaže naš izvor upućen u tok pregovora.

Lider G17 plus Mlađan Dinkić naglasio je da će, ako za predsednika Skupštine bude izabran kandidat SRS, SPS, ili kandidat DSS, glasovima radikala i socijalista, G17 napustiti pregovore, što će, kako je rekao, biti „kraj priče o demokratskom bloku u Srbiji".

Sve tri stranke, koje su učestvovale u pregovorima, smatraju da je sada nemoguće doći do zajedničke vlade. Pa čak iako bi Tomislav Nikolić bio smenjen s mesta predsednika Skupštine.

Posle neuspeha lidera DS-a i DSS-a, Borisa Tadića i Vojislava Koštunice, da formiraju novu vladu, juče su u igri bile dve opcije: novi izbori ili manjinska vlada DSS-a i NS-a koju bi podržavali radikali.

Iako je DSS povukao potez saradnje sa radikalima i izglasavanja Nikolića za predsednika parlamenta, sagovornik „Blica" potvrdio je da su Koštunica i Tadić ipak sinoć razgovarali dok su u isto vreme pljuštale optužbe između DS i DSS u Skupštini Srbije.

Poslednja Koštuničina ponuda koju je saopštio Tadiću telefonom glasila je „nama MUP, a vama BIA". Tadićev odgovor na to je bio „vama odbrana( ali bez smene Zdravka Ponoša) i BIA, a nama MUP i VBA". Do zaključenja ovog izdanja, niko nije odstupio od zahteva.

Izvor „Blica" iz DS-a tvrdi da će se najverovatnije ići na nove izbore, što su juče zvanično potvrdili i radikali rekavši da neće pomagati DSS-u u formiranju bilo koje vlade.

Naime, posle izbora Nikolića za predsednika Skupštine Srbije, tvrdi izvor „Blica", DSS i radikali bi išli na usvajanje zakona o lokalnoj samoupravi, izmeni Zakona o lokalnim izborima i usvajanje zakona o predsedniku republike, kako bi se omogućilo raspisivanje predsedničkih i lokalnih izbora u Srbiji.

- Nikoliću to omogućava sjajnu startnu poziciju na izborima, jer sa državne funkcije kreće u izbornu trku - kaže naš sagovornik.

Iako bi 15. maja, kada bi se raspisali novi izbori, Skupština bila raspuštena, poslanici bi mogli da usvoje ove zakone, jer novi Ustav predviđa da Skupština može da se sastaje u neodložnim i hitnim slučajevima. Tako bi Koštunica, kao tehnički premijer, mogao da vlada do 15. novembra, a Nikolić da, kao predsednik raspuštenog parlamenta, ipak usvaja zakone koji su po njihovoj volji.

Prema mišljenju Slobodana Vučetića, bivšeg predsednika Ustavnog suda, takvi potezi ne bi bili legitimni, ali bi bili legalni, odnosno zakoniti.

Postoji i bojazan da bi predsednik Skupštine, u ovom slučaju Nikolić, posle odluke o budućem statusu Kosova mogao i da donese odluku o vanrednom stanju i tako nastavi institucijski vakuum u Srbiji. To, takođe, predviđa Ustav. Ranije je odluke o vanrednom stanju donosio predsednik Srbije na obrazložen predlog vlade.

Zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić izjavio je juče da podrška DSS-a njegovoj kandidaturi za predsednika Skupštine ne znači novu koaliciju, nego samo većinu potrebnu za konstituisanje parlamenta. On je negirao da je napravljena koalicija sa DSS-om, ističući da je obezbeđivanje skupštinske većine potrebno da bi parlament počeo normalno da radi i da radikali neće pomoći formiranje bilo većinske ili manjinske vlade sa DSS-om i NS-om.

Tadić bi, smatra Nikolić, u međuvremenu trebalo nekome da poveri mandat za sastav vlade.

- Ne može Tadić 14. maja ujutro da da nekome mandat, a u podne da kaže da niko nije formirao vladu i da se raspušta Skupština - smatra Nikolić.

„Blic" je već pisao da Tadić ima spremnu varijantu u kojoj bi kandidatu DS-a za mandatara Božidaru Đeliću već danas ili sutra mogao da ponudi da sastavi vladu. Đelić je pristao da formalno izigrava mandatara do isteka roka 14. maja i u tu svrhu je, kako saznajemo, već sastavio program vlade.

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je juče da bi ta stranka podržala Božidara Đelića za premijera, ako bi ga podržao i DSS. Istovremeno, on je optužio je lidere DS-a i DSS-a, Borisa Tadića i Vojislava Koštunicu, za neuspeh razgovora o formiranju vlade, jer su obe strane, kako je rekao, u razgovorima bile „zakucane" oko personalnih rešenja.

Tomislav Nikolić: Izbori najizvesniji

Što se SRS tiče Srbija je bliža izborima. Radikali neće ući vladu. Niti svoju, niti bilo čiju manjinsku ili većinsku, niti će podržati manjinsku vladu - rekao je juče Tomislav Nikolić.

On je istakao da je spreman bude predsednik parlamenta „makar jedan dan".

- I spreman sam da podnesem ostavku istog trenutka ako stranke koje su pregovarale oko vlade obezbede većinu - dodaje je on.

Upitan šta dobija time što će biti predsednik skupštine u kratkom periodu, Nikolić je odgovorio da se time ispunjava ono za šta se „zalaže već tri i po meseca, a to je da se konstituiše skupština i da predsednik te skupštine bude čovek iz stranke koja je osvojila najviše mandata".

- Da imamo parlament koji bi reagovao ako bi interesi Srbije bili ugroženi. Smatram da izbor predsednika skupštine nije vezan za izbor vlade, osim u slučaju da je odmah neposredno nakon izbora bila obezbeđena skupštinska većina - rekao je Nikolić i istakao da nije nije razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

- Ali ću ga upozoriti da bi trebalo da poveri mandat najačoj stranci u parlmentu ili drugoj najačoj posle nje kako ga posle 14. ne bi pitali, 'kako može istovremeno i da poveri mandat i da raspiše nove izbore’ - zaključio je Nikolić. I.C.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.