Samit G20 okončan sa malim napretkom

Izvor: Southeast European Times, 05.Nov.2011, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit G20 okončan sa malim napretkom

Analitičari kažu da je samit G20 u Kanu predstavljao neuspeh za evropske lidere.

05/11/2011

Svetla Dimitrova za Southeast European Times iz Sofije -- 5.11.2011.

Dvodnevni samit G20 završen je u petak (4. novembra) u Kanu na francuskoj rivijeri, sa opštim obećanjima o daljoj saradnji u rešavanju ekonomskih izazova sa kojima se svet danas uočava.

„Danas ponovo potvrđujemo svoju posvećenost zajedničkom radu i doneli smo odluke da ponovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << ulijemo snagu ekonomskom rastu, stvorimo radna mesta, osiguramo finansijsku stabilnost, promovišemo socijalnu integraciju i učinimo da globalizacija zadovoljava potrebe građana“, rekli su lideri G20 u završnom saopštenju.

Na početku sastanka u četvrtak, američki predsednik Barak Obama rekao je da je najvažniji aspekt razgovora bilo razmatranje dvogodišnje krize duga u evrozoni koja preti da gurne globalnu ekonomiju u recesiju.

Međutim, kada je reč o tom kritičnom pitanju, lideri 20 vodećih ekonomija, koje zajedno čine preko četiri petine globalne proizvodnje, nisu uspeli da postignu veći napredak.

Oni su, kako se izveštava, razmotrili razne opcije za povećanje resursa MMF, kako bi mu se omogućilo da brzo reaguje u pružanju pomoći članicama pogođenim krizom.

Jedan od ciljeva te mere bio bi da se osigura dovoljno sredstava za sprečavanje širenja krize duga u evrozoni na treću i četvrtu ekonomiju 17-članog kluba, Italiju i Španiju.

Nakon što nisu uspeli da se dogovore oko preciznog plana za povećanje finansijske snage Fonda, lideri G20 samo su obećali da će „osigurati da MMF i dalje ima resurse da može da igra svoju sistematsku ulogu u korist svog celokupnog članstva“.

Sada se očekuje da ministri finansija budu u stanju da postignu dogovor o tome na svom sledećem sastanku u februaru.

Direktorka MMF Kristin Lagard, međutim, nije bila vrlo optimistična, ističući da mnogi članovi institucije tek treba da plate dodatni doprinos oko kog su se dogovorili 2010. godine.

„Još predstoji dug put. Volela bih prvo da vidim taj novac“, rekla je bivša francuska ministarka finansija.

Na samitu prošle nedelje EU je postigla dogovor da poveća ovlašćenja Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), fonda spasa u evrozoni, na najmanje bilion evra, kako bi se sprečilo širenje dužničke krize celokupnim 17-članim blokom. Nade evropskih lidera da će druge članice G20 ponuditi dodatnu finansijsku pomoć tom mehanizmu tokom sastanka u Kanu nisu se ostvarile.

Sastanak je bio u senci događaja u Grčkoj, nakon neočekivanog saopštenja grčkog premijera Jorgosa Papandreua protekle nedelje da će raspisati referendum o najnovijem dogovoru o paketu spasa za njegovu zemlju, samo nekoliko dana nakon što su ga odobrili lideri evrozone.

Vesti su šokirale evropske lidere i izazvale paniku na tržištu. Papandreu i grčki ministar finansija Evangelos Venicelos pozvani su u sredu u Kan. Mada je Atina zvanično odustala od ideje o referendumu sledećeg dana, uoči glasanja o poverenju premijeru u petak kasno uveče, politička kriza u zemlji dominirala je u razgovorima iza kulisa u Kanu.

Samit G20 takođe nije odagnao zabrinutosti da bi Italija sada mogla da postane sledeća „Grčka“ evrozone.

Pod pritiskom drugih zemalja EU i finansijskih tržišta, italijanski premijer Silvio Berluskoni „pozvao“ je MMF da, zajedno sa Evropskom komisijom, nadzire napredak njegove zemlje u sprovođenju dugo odlaganih socijalnih i ekonomskih reformi.

„Podržavamo mere koje je Italija predstavila na evropskom samitu i dogovorenu detaljnu procenu i nadzor od strane Evropske komisije“, navodi se u saopštenju lidera G20. „U tom kontekstu pozdravljamo odluku Italije da pozove MMF da izvrši javnu proveru sprovođenja njenog programa na kvartalnoj osnovi.“

Taj korak je, prema Danijelu Grosu, direktoru Centra za evropske političke studije, bio „šamar Komisiji, koja bi inače trebalo da obavlja taj posao“ sama.

Razgovori u Kanu bili su „potpuni neuspeh“ za Evropljane, rekao je za SETimes u petak šef briselske grupe stručnjaka.

„Evropljani su obećali da će doći na samit sa paketom za rešavanje [krize] u evrozoni, a došli su na samit sa gorom krizom u evrozoni nego ranije“, rekao je on.

Bivši bugarski ministar finansija Plamen Orešarski bio je manje kritički raspoložen u svojim komentarima o samitu G20. Ništa „dramatično“ se nije desilo na samitu, rekao je on u subotu za SETimes. On smatra da su sporazumi postignuti na samitu EU prošle nedelje „puno važniji“.

„Samit u Kanu samo je ponovo potvrdio već uspostavljene instrumente“, dodao je on, naglašavajući da ne postoje „magični“ mehanizmi za izlaženje na kraj sa trenutnim problemima u evrozoni.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.