Samit APEK-a bez zvaničnog saopštenja, sve dublje podele između SAD i Kine

Izvor: VOA, 18.Nov.2018, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit APEK-a bez zvaničnog saopštenja, sve dublje podele između SAD i Kine

Samit svetskih lidera u Papui Novoj Gvineji okončan je u nedelju bez zajedničkog saopštenja, u svetlu sve dubljih podela između Kine i Sjedinjenih Država. Učesnici samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) u Port Moresbiju nisu uspeli da prevaziđu razlike u pogledu uloge Svetske trgovinske organizacije, saopštili su zvaničnici. Predsedavajući samita, premijer Papue Nove Gvineje Piter O'Nil rekao je novinarima da je celi svet zabrinut zbog tenzija između Kine i Sjedinjenih Država i potvrdio da neće biti završnog saopštenja lidera. To je prvi put da lideri nisu uspeli da usaglase zajedničko saopštenje tokom 29 godina održavanja samita država pacifičkog oboda, koje čine 60 odsto ukupne svetske ekonomije. Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da su postojala neslaganja između nekoliko zemalja, uključujući Kinu i Sjedinjene Države. Prema nacrtima saopštenja, poslatim Asošijeted presu, Sjedinjene Države tražile su oštrije poruke protiv nepoštenih trgovinskih praksi za koje optužuju Kinu. Peking je pak želio da se potvrdi protivljenje protekcionizmu i unilateralizmu, za koji optužuje Vašington. “Nije veliko iznenađenje da postoje različite vizije određenih elemenata u vezi sa trgovinom što je sprečilo postizanje punog konsenzusa o zvaničnom saopštenju,” rekao je Trudo. Duboke podele između Zapada i Kine Dvodnevni samit obeležilo je sve veće rivalstvo Kine i Zapada u pogledu uticaja nad Južnim Pacifikom. Potpredsednik SAD Majk Pens i kineski predsednik Ši Đinping takođe su razmenili kritike u govorima u subotu. Pens je rekao da poštuje Šija i Kinu, ali je drugu po veličini ekonomiju u svetu optužio za krađu intelektualne svojine i nepoštenu trgovinsku praksu. Sjedinjene Države su ove godine uvele tarife na kineske proizvode u vrednosti od 250 milijardi dolara, dok je Kina uzvratila recipročnim merama. Kineski predsednik je rekao da se svet suočava sa izborom između saradnje i sukoba, dok se širi protekcionizam i unilateralizam. Poručio je i da se pravila globalnih institucija uspostavljenih posle Drugog svetskog rata, kao što je Svetska trgovinska organizacija, ne bi trebalo da se prilagođavaju "sebičnim agendama". Pens je rekao novinarima tokom vikenda da je imao "iskren" razgovor sa Šijem koji bi trebalo da se sastane sa američkim predsednikom Donaldom Trampom na samitu G20, krajem meseca u Argentini.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Završen samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje

Izvor: Danas, 18.Nov.2018

Samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) u Port Moresbiju, u Papua Novoj Gvineji, završen je danas bez bez zajedničkog saopštenja, u svetlu sve dubljih podela između Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Članak Završen samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje se pojavljuje prvo na...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.