Sami sebe debelo nagrađuju

Izvor: Glas javnosti, 11.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sami sebe debelo nagrađuju

BEOGRAD - Dok država u jeku ekonomske krize na sve načine pokušava da obuzda javnu potrošnju i budžetski deficit učini što manjim, dotle direktori javnih preduzeća rade potpuno suprotno, koristeći uštede ostvarene na drugim mestima da bi sebi isplatili “bezobrazno velike” plate ili nabavili bezobrazno skupe automobile.

Nameštenici

Posle slučaja Krišto, koji je probio branu ćutanja o enormnim primanjima partijskih nameštenika u državnom sektoru, na >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << videlo su izbile i platne liste mnogih drugih direktora, a poslednja za koju je javnost saznala je zarada direktorke Centralnog registra za hartije od vrednosti Vide Uzelac, koja, prema dostupnim informacijama, prima čak 14.000 evra mesečno.

To je nateralo čak i premijera Mirka Cvetkovića da zatraži da ona bude kažnjena, ali pravo pitanje nije kako sankcionisati one za koje se sazna da troše državni novac na sebe, umesto da ga štede, već kako sprečiti da to čine i ubuduće. Očigledan odgovor je da plate, bonuse, naknade, dnevnice, nagrade i beneficije jednostavno treba administrativno ograničiti na prihvatljivi iznos, ali vlada okleva da to učini!

Jedan od razloga verovatno jeste i to što upravljačke kadrove u javnim preduzećima biraju upravo stranke, kao i to što su čelni političari potpuno svesni koliko njihovi puleni zapravo zarađuju, između ostalog i zbog toga što u upravnim odborima sede upravo najviši partijski funkcioneri koji moraju da odobre platu svakog generalnog direktora. Osim toga, poznato je da se svaki funkcioner odužuje stranci koja ga je postavila odvajanjem dela zarade u partijske fondove.

Međutim, izgleda da su u vladi ipak shvatili da ne mogu izbeći odgovornost za ekstremno visoke plate menadžmenta u javnom sektoru, pa su uporedo sa kresanjem budžeta stigle i prve najave o kresanju plata. Cvetković je nagovestio donošenje pravilnika, koji doduše neće određivati iznos plata, ali će predstavljati svojevrsno uputstvo, pri čemu će se voditi računa o tome da li je firma monopolista ili ima konkurenciju.

Holding kontrola

Zbog tog, pojedini ekonomisti smatraju da premijerov kabinet i ne treba da određuje plate direktora - jer nije kompetentan.

- Vlada ne može da kontroliše zarade u menadžmentima javnih preduzeća, a razlog tome je, pre svega, što u njoj nema genijalaca koji bi mogli da procenjuju koja bi visina plate bila odgovarajuća. Ne bi bilo realno da sam Dinkić odredi ko koliko treba da zarađuje. Rešenje za ovaj problem bi mogla da pruži samo adekvatna institucija koja bi trebalo da bude oformljena samo u tu svrhu. Recimo, neka vrsta holdinga u kome bi imali zaposlene profesionalce koji su stručni da prate i procenjuju rad rukovodstava. Svako od preduzeća bi, vezano s tim, moralo da ima i svoj upravni odbor koji je upoznat sa strukturom firme, a koji bi, između ostalog, imao zadatak kako da odabere direktora, tako i da kontroliše i prati njegov učinak - smatra Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja.

On dodaje da se samim smanjenjem plata rukovodilaca javnih preduzeća ne bi se postigla velika ušteda budžeta, iako ima nerealno visokih zarada pojedinaca.

Sam budžet je inače tako koncipiran da su praktično sva ministarstva dobila manje novca nego ranije, pa je njime, izgleda, jedino zadovoljna ministarka finansija Dijana Dragutinović.

Kad cujem nekoga kad kaze "komunjare" okrene mi se zeludac. Neznam samo kako nazvati ovu pljacku dikrektora. U komunizmu se znao red, bio je raspon placa 1:6 i to je bilo kristalno jasno, daklen ako je prosek OD u Srbiji recimo 300€ onda najveca placa moze da bude 1.800€ a ne 20,000€.. Sve to moze da se regulise na jednoj stranici papira samo da je volje ali ona ne postoji jer procenat od ukradenog novca dobivaju predsednici stranaka koji su im i omogucili da dobiju to radno mesto. aklen ne kradu samo pojedinici vec svi zajedno. Sve je to banda lopovska. Gde to u svetu ima da jedan profesor prima 40 puta manju platu od jednog direktora. To je bruka. Kad bi hteli da to sprece to bi se vec odavno dogodilo, pokrenuli bi se postupci protiv onih koji su si na nedopusten nacin pribavili dobitak. Kod nas niko nije niti ce biti zbog toga optuzen, ali optuzicemo sirotinju koja u trgovini ukrade jednu konzervu da nebi umrla od gladi. Ali dkazem i ovo. Ovo nam i treba, na nekim sledecim izborima birajmo pet Tadica i zute jer izgleda da su oni najveci strucnjaci kad mogu da narod zamajavaju kako hoce i kako im se cefne. Bravo narode, ne propustite da birate opet one koji su u politici vec dvadeset godina i koji su vam obezbedili da zivite onako kako zivite.

resenje je prosto: mogu da dobiju DVE PROSECNE PLATE i to je sve !!! ako nece da rade za te pare, ima ko hoce, niko nije nezamenljiv, neka idu na biro, neka otvaraju privatene firme, dosta je tih nepismenih trutova sto umeju samo da kradu, a premijer da podnese ostavku !

Komentari ovakvih "genijalaca" kao što je g. Milan Kovačević mogu samo da nas nasmeju. Vi novinari bi morali ozbiljnije da se pozabavite ovom temom, jer ljudi veruju novinama.

Pa zato oni vole da privatiziraju, jer niko ih ne pita nista. A vlada brise ruke "Sta im mozemo, nije to drzavno". Mogu da dele platu koliko zele a za radnike nikad nema. Pa sigurno njima treba vise novca da mogu da isplacuju luksuzna kola, izplacaju velike moderne kuce itd. Sta ce radnicima pare, oni su kao sto Amerikanci ih zovu "guze" radnici bi to odnah popili.

Ovde u inostranstvo Sefovi dobijaju po 100 miliona godisnje ($100 000 000), ja nemam pojma mozda mnogo rade, ali bez sale i da im daju $1 000 000 to bi bilo odlicno jer radnici retko dobijaju vise od $50 000 godisnje. Sa onim drugim $99 000 000 zamislite koliko vise ljidi bi mogli zaposliti godisnje.

Nece oni nikakav red! Kao sto Amerikanci govore oni su za slobodu, humanitarnu pravnost i dali verujete da njihovo govno nikad ne smrdi? Da bi oni mogli oni bi izbrisali rijec "socializam" a od komunizma oni beze kao djavo od tamjana. Svakakve ilegalne stari uvek se desavaju u Americi, dali ce i Evropa a i ceo svijet da ide istim putem to ce jos da se vidi. Sve sto vise privatiziraju to ce vise da se otimaju, jer sa ovom novom tehnologijom jedna masina i jedan computer moze da zameni 200 ljudi. Joj kakvu buducnost ce danasnja deca da dobiju, moli te se bogu!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.