Samardžić Marković: Poziv na nasilje nije uvreda, već krivično delo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2010, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samardžić Marković: Poziv na nasilje nije uvreda, već krivično delo

BEOGRAD - Ministarstvo omladine i sporta podržalo je danas inicijativu Ministarstva pravde za preispitivanje odluke suda o odbacivanju optužnice protiv šest navijača za ugrožavanje sigurnosti novinarke Brankice Stanković.

"Borba protiv nasilja u sportu i pozivanja na nasilje nije moguća samo donošenjem zakona i privođenjem izgrednika, nego i izricanjem odgovarajućih kazni", izjavila je ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković.

Ona je navela da "poziv >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na nasilje ni u jednoj razvijenoj zemlji se ne tretira kao uvreda, već kao krivično delo" isticući da "izgrednici moraju biti kažnjeni, a građani ove zemlje zaštićeni", saopšteno je iz resornog ministarstva.

Sudsko veće: Bez ozbiljne pretnje

Prvi osnovni sud u Beogradu odbacio je juče optužnicu protiv šestorice navijača "Partizana" i oslobodio ih odgovornosti za ugrožavanje sigurnosti novinarke tv B92 zbog skandiranja na fudbalskoj utakmici Partizan-Šahtjor, 16. decembra prošle godine.

Sudsko veće, na čelu sa sudijom Jelenom Milinović, smatra da pevanje stihova "Opasna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija" ne sadrži kvalifikovanu i ozbiljnu pretnju koja bi ugrozila bezbednost Stankovićeve.

Optužnica Prvog osnovnog javnog tužilaštva je odbačena kao podneta od neovlašenog tužioca, jer prema stavu sudskog veća, u radnjama optuženih za koje se terete nema elemenata krivičnih dela ugrožavanje sigurnosti i nasilničkog ponašanja, već eventualno krivičnog dela uvrede.

Iznenađeno tužilaštvo

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je juče da je tužilaštvo iznenađeno odlukom suda da odbaci optužnicu protiv šestorice navijača "Patrizana".

Prvo osnovno javno tužilaštvo će sigurno uložiti žalbu čim dobije pismeni otpravak rešenja o odbacivanju optužnice, rekao je Zorić Tanjugu, dodajući da je iznenađenje tužilaštva tim veće, jer je optužnica već prošla proveru od strane suda.

Ministarstvo pravde podnelo je inicijativu Visokom savetu sudstva da preispita rad sudskog veća koje je postupalo u tom predmetu, izjavio je za današnji "Blic" državni sekretar tog ministarstva Slobodan Homen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.