Šamar Srbima iz Bundestaga

Izvor: Vesti-online.com, 17.Apr.2015, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šamar Srbima iz Bundestaga

Zastupnik Socijaldemokratske partije u Bundestagu Josip Juratović porukama da bi ukinuo pravo glasa manjinama u Hrvatskoj, kao i da u srpskoj vladi ima idiota poput ministra rada Aleksandra Vulina ne samo da je dolio ulje na vatru u odnosima Srbije i Hrvatske, već je i u stalno tinjajući komšijski sukob uvukao i Nemačku.

Skandalozne izjave izrečene na Jabuka TV na težini dobijaju i činjenicom da je Juratović u nemačkom parlamentu izvestilac za jugoistočnu Evropu i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je ovakvim ponašanjem pljunuo na sopstvena obećanja da će učiniti sve da ojača demokratske snage u regionu i raskine s povratkom nacionalizma. Oštre kritike stavova Juratoviću stigle su od političkih predstavnika iz Srbije i Srba iz Hrvatske.

Prozvani ministar Vulin je uz osudu Juratovića pozvao Bundestag da se izjasni da li je to zvanična politika vladajuće nemačke koalicije.

- Brine rasistički stav poslanika SPD, prema kome Srbi u Hrvatskoj ne bi trebalo da imaju pravo glasa - naveo je Vulin u pisanoj izjavi i dodao da mu je drago zbog uvreda koje je Juratović izneo na njegov račun pošto time dokazuje da "primitivizam nije karakteristika samo Balkana, već ume da progovori i u Bundestagu".

Nemačkog poslanika je na izvinjenje Vulinu pozvao je predsednik Koalicije udruženja izbeglica, republički poslanik Miodrag Linta. On smatra da ako se ne izvini, Juratović neće imati moralni kredibilitet da bude izvestilac SDP za jugoistočnu Evropu u Bundestagu.

- Nepriznavanje političkih prava manjina izraz je težnje da se one asimiluju - kazao je Linta dodajući da prava manjina u Hrvatskoj, posebno Srba, još nisu ostvarena, a da prema Srbima postoji i visok stepen netolerancije.

* Hrvat u nemačkom parlamentu: U srpskoj vladi ima idiota... poput Vulina

* Šta je između Srbije i Hrvatske? Slobodna zemlja - Liberland!

* Vulin: Ja Hrvatskoj poželim uspeh, Matić meni lečenje

Predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac kaže da Juratovića poznaje više od 25 godina i zna da nije neprijatelj manjina i Srba. Pupovac, međutim, ukazuje međutim da bi ukidanje prava glasa Srba u Hrvatskoj bilo štetno.

- Čak i kad iza ovakvih predloga ne stoje loše namere, one proizvode loše posledice po manjine i hrvatsko društvo. Političke stranke nisu dovoljno slobodne da se bore za manjinska prava, pa je neophodno da to čine same manjine. Srbi to iz iskustva dobro znaju i biće još dugo potrebno da predstavnici manjina budu direktno izabrani u skladu sa garantovanim mandatima i da budu sastavni deo političkog i parlamentarnog života - rekao je Pupovac za "Vesti".

Josip Juratović u Nemačkoj živi od 1974. Kao član SDP od 2005. je u Bundestagu i zastupa izbornu jedinicu Hajlbron koja čini šire područje Štutgarta. Po zanimanju je automehaničar, a radio je sedam godina u fabrici Audija na pokretnoj traci. Bio je angažovani član sindikata IG Metal, a zanimljivo je da je unutar sindikata osnovao multietničku organizaciju Novi Most za imigrante iz svih delova bivše Jugoslavije.

Da nije dobro da Juratović kao politički predstavnik Nemačke ovako komentariše hrvatsko državno uređenje, ističe u izjavi za naš list zastupnik u Saboru Hrvatske Dragan Crnogorac iz Samostalne demokratske srpske stranke. On ističe da bi na ovakve izjave trebalo da reaguju članovi Bundestaga i kabinet kancelarke Angele Merkel.

- To bi bilo kao kad bi neko govorio da niko poput Juratovića, koji je poreklom iz Hrvatske, ne bi trebalo da bude deo nemačkog parlamenta. Ovo je samo novi pokazatelj da Hrvati koji ne žive u Hrvatskoj, pogotovu emigracija, uvek imaju loše mišljenje o Srbima i Srbiji i kada im se ukaže prilika to pokažu - kaže za naš list Crnogorac osvrnuvši se na pogrde na račun člana srpske vlade ocenio i da je u političkom svetu nedopustivo vređati suverenu državu i njenu vlast.

Josip Juratović je pozdravljajući novi izborni zakon Hrvatske i uvođenje preferencijalnih glasova ocenio da nije urađena najvažnija promena.

- Što se tiče lista za dijasporu, mnogi će me kritikovati, ali mislim da poslanici i biračko telo moraju biti tamo gde plaćaju porez. Ukinuo bih pravo dijaspori da glasa na parlamentarnim izborima, ali i manjinske liste - naveo je Juratović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.