Salvini ima veliki problem - sardine

Izvor: B92, 29.Nov.2019, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salvini ima veliki problem - sardine

Rim -- Ulični skup koji je pokrenula četvorka iz Bolonje prerastao je u narodni pokret poznat kao Sardine i privukao hiljade demonstranata na italijanske trgove.

Ljudi na tim skupovima stoje jedni pored drugih "poput riba u konzervi", u borbi protiv populizma i politike podela bivšeg ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija koji se žestoko bori za povratak na vlast, ocene su svetskih medija koje prenosi Radio slobodna Evropa.

U Italiji se posle nekoliko raznobojnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << političkih simbola, u proteklih nekoliko godina, ukazao novi simbol koji pravi problem vođi krajnje desnice Salviniju, piše Rojters.

Mala sardina simbol je pokreta koji se formirao s ciljem da zaustavi Salvinijev naizgled neumoljiv uspon ka vlasti. Nastao je ovog meseca na skupu u Bolonji, glavnom gradu bogatog regiona na severu Emilija-Romanja, gde će se u januaru održati regionalni izbori.

Sardine nisu politička stranka niti nameravaju da postanu, ali kažu da žele da uzburkaju Italijane, da ospore štetnu antimigrantsku retoriku Salvinijeve Lige koja dominira na društvenim mrežama ;i pokušavaju da uvedu društvenu pristojnost u javne rasprave.

"Želimo da kažemo da možemo pobediti populističkog zmaja idejama, svojim mozgom", rekao je Matija Santori, jedan od četvoro mladih Italijana koji su idejni tvorci takozvane grupe 6.000 Sardina.

Santori i njegovi prijatelji nadali su se da će privući 6.000 ljudi, ali ih se na glavnom gradskom trgu pojavilo više nego dvostruko, "upakovanih poput sardina u konzervi", ističe Rojters.

Lokalni izbori u regionu Emilija-Romanja održavaju se 26. januara, a Salvini, čiji je desničarski blok osvojio svih pet regionalnih izbora ove godine, obećao je da će "osloboditi" istorijsku tvrđavu levice.

Prema nedavnim ispitivanjima javnog mnjenja širom Italije Salvinijeva Liga ima 30 odsto više glasova u odnosu na drugu najveću stranku, Demokratsku stranku levog centra koja vlada u Emiliji-Romanji.

Iako je pokret nestranački, kultura je očito levo orijentisana, ističe agencija dodajući kako je posle Bolonje novi pokret protest, uz glasno pevanje antifašističke himne "Bela ćao" (Bella Ciao), održao širom Italije.

Salvini vodi žestoku kampanju u nadi da će pobediti u regionu Emilija-Romanja na izborima u januaru, jer bi tako imao šansu da preuzme vlast u zemlji, piše londonski Tajms dodajući da je lider Lige odlučio da se suprotstavi Sardinama u svom prepoznatljivom stilu.

Salvini se letos obrušio na svoje koalicione partnere u vladi Pet zvezdica, nadajući se da će pokrenuti izbore koji će mu pružiti isključivu kontrolu nad Italijom. Ali ga je, podseća Tajms, Pet zvezdica zamenila Demokratskom strankom u novoj, nestabilnoj koaliciji.

List navodi da je Salvini rekao da će planovi da se u Bolonji napravi tortelini pasta bez svinjetine za muslimane, "otkazati italijansku istoriju, kulturu". U pokušaju da pokažu da su grad preplavili stranci, njegovi desničarski saveznici Braća Italije, objavili su video zapise u kojima se vide strana imena na ulaznim vratima stambenih naselja.

Demonstracije Sardina su, osim u Bolonji, održane u Modeni, Palermu, Perudji i Redjio-Emiliji. Okupljanja su najavljena preko Fejsbuk stranice, koja ima više od 100.000 pratilaca, i u Torinu, Milanu, Napulju i Rimu.

Suočavajući se sa širokim pokretom sposobnim da održi veće skupove nego što on može, Salvini je ostao pritajen nekoliko dana dok nije oživeo na društvenim medijima u skladu sa svojim "narodnim stilom", ističe Tajms.

Izbacujući hešteg "mačići sa Salvinijem" s logotipom mačke koja će pojesti sardinu, Salvini je pozvao svojih gotovo četiri miliona pratilaca na Fejsbuku da pošalju fotografije svojih mačaka. Dobio ih je oko 10.000, najčešće propraćenih grubim komentarima o sardinama.

Spontani skupovi koji se suprotstavljaju Salvinijevoj retorici podela nude model koji bi mogao biti primenjen na bilo kom drugom mestu u borbi protiv tvrde desnice, ocenjuje urednički tim Gardijana.

Mnogi su očajavali zbog nesposobnosti političara levog centra da pronadju vokabular i maštu, i da se suprotstave često nasilnoj ;retorici političara ;poput Salvinija i Marin Le Pen, ali se, ukazuje Gardijan, pomoć možda može naći u obliku rastućeg narodnog pokreta u Italiji koji je krenuo iz Bolonje.

Sardine donose lekcije koje nadilaze Italiju, ukazuje Gardijan, ističući da ako ;je uspeh Sardina, medju Italijanima podstakao duboku želju da predju preko grubog jezika populističkog trenutka te zemlje, to bi se sigurno moglo primeniti i drugde, jer u ovakvoj plimi, potrebno je da pliva više sardina, prenosi RSE.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.