Salmonela u vrtiću „Bajka“

Izvor: Blic, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salmonela u vrtiću „Bajka“

Sanitarna inspekcija Nišavskog okruga proglasila je epidemiju salmonele u vrtiću „Bajka" iz kojeg su troje mališana i jedna vaspitačica hospitalizovani na Infektivnoj klinici, saznaje „Blic".

Direktorka „Pčelice" Dušica Dikić izjavila je da se pretpostavlja da je tegobe kod zaraženih izazvala salmonela koja je bila u jajetu.

- U nekom jajetu, od oko 6.000 komada, koliko se kupuje za potrebe kuhinje, pretpostavljamo da se provukla salmonela. Kod jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dečaka je dokazano da je u pitanju salmonela, a drugi nalazi se čekaju. Svi obroci se spremaju u centralnoj kuhinji, ali u ostalih 16 vrtića, koje pohađa 4.000 dece, nije bilo prijava da je neko imao bilo kakve tegobe. Vanredno smo sproveli mere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u „Bajci" i Centralnoj kuhinji kako nam je naloženo. Ove mere se inače redovno sprovode u svim vrtićima - kazala je Dikićeva.

Prof. dr Žarko Ranković, direktor Infektivne klinike, saopštio je da novih slučajeva trovanja hranom nema, a da se F. M. (5), M. Ž (6) i N. J. (6), troje mališana iz niškog vrtića „Bajka", i vaspitačica M. V. koji su primljeni zbog trovanja hranom uspešno oporavljaju. Najmlađi pacijent F. M. juče je otpušten na kućno lečenje.

Prof. dr Ranković je napomenuo da će zvanični rezultati trovanja biti poznati danas, kada pristignu rezultati analize stolice zaraženih koju radi Institut za zaštitu javnog zdravlja iz Niša.

Što se tiče roditelja zaraženih mališana, nema sumnje da je do trovanja došlo nakon konzumacije hrane u vrtiću.

- Polovina dece iz njihove grupe, koja broji 30 mališana, već je u subotu imala neke simptome trovanja hranom. Neko je ambulantno zatražio pomoć neko je ostao kod kuće, a neko, kao ova trojica dečaka, završili su na kraju u bolnici. Moj sin je u subotu imao temperaturu od 40 stepeni Celzijusa, ali su pedijatri kojima smo se obraćali sumnjali na stomačni virus sve do utorka uveče kada smo morali u bolnicu jer je dete klonulo, iscrpljeno učestalim prolivima i povraćanjem. Na Infektivnoj klinici su nam rekli da su tu već dvojica dečaka iz „Bajke" - priča Marin Živić, otac dečaka M. Ž.

On kaže da se deca ne sećaju šta su jela u petak, ali se vaspitačica setila da su jeli pržena jaja.

- To i nameće sumnju da su jaja možda bila zaražena salmonelom jer se zna da ona može da izazove trovanje sa takvim simptomima, ako je namirnica nedovoljno termički obrađena. Imao je proliv na dva minuta i ponekad krvave stolice, česta povraćanja i visoku temperaturu - dodaje Živić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.