Šalju bombardere, prave veliku bazu: Počinje rat sa Kinom?

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 08:57

Šalju bombardere, prave veliku bazu: Počinje rat sa Kinom?

Da bi se suprotstavile kineskoj pretnji, Sjedinjene Države planiraju da pošalju trupe u Australiju i rasporede špijune u Kanberi.

Dve zemlje su u nedelju potpisale sporazum o širokoj vojnoj saradnji, pa će SAD poslati svoje bombardere u Australiju, a Australija će proizvoditi municiju za potrebe američke vojske.

Dve zemlje su u nedelju potpisale sporazum o širokoj vojnoj saradnji, pa će SAD poslati svoje bombardere u Australiju, a Australija će proizvoditi municiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za potrebe američke vojske.

Australijske vazdušne baze biće proširene za smeštaj američkih aviona, a SAD će skladištiti vojne zalihe u Australiji. Vojni stručnjaci ocenjuju da su ovi potezi manje usmereni na odbranu Australije, a više na pretvaranje Australije u američku bazu za operacije u Aziji i Pacifiku, jer mnogi veruju, kako piše londonski Tajms, da je sukob sa Kinom neizbežan u bliskoj budućnosti.

Američke trupe u Australiji manje su izložene kineskim projektilima nego američke pacifičke baze poput onih na Guamu, Japanu i Filipinima.

Prošle nedelje, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je ponašanje Kine na Pacifiku "problematično". Posebno je kritikovao kinesku militarizaciju Južnog kineskog mora. Francuska i SAD osuđuju kineski "imperijalizam" na Pacifiku. Australijski premijer Entoni Albanez upozorio je u junu da je neophodno raditi na sprečavanju "najgoreg scenarija". Prema sporazumu, Australija i Amerika će uspostaviti zajednički obaveštajni centar do 2024. godine.

Zvaničnici američke Odbrambene obaveštajne agencije biće stacionirani sa svojim australijskim kolegama u Kanberi i radiće zajedno na pitanjima od zajedničkog strateškog interesa u regionu Indo-Pacifika. Australija i SAD su prošle godine zatečene kada je Manaseh Sogavare, premijer Solomonovih ostrva, potpisao sporazum o bezbednosnoj saradnji sa Pekingom, što je izazvalo strahove od potencijalnog kineskog vojnog prisustva na manje od 1.000 kilometara od Australije.

Američki i australijski lideri složili su se na samitu u nedelju da ispitaju kako da prošire i ojačaju najudaljenije severne australijske vazdušne baze - Šerger na poluostrvu Kejp Jork u Kvinslendu i vazdušnu bazu Kertin u severnoj Zapadnoj Australiji. Danas imaju samo pistu i minimalan sadržaj, ali bi se mogli proširiti skladištima goriva i hangarima za smeštaj američkih ratnih aviona, eksploziva i municije.

Pre toga, veće australijske vazduhoplovne baze Darvin i Tindal su proširene kako bi se pripremile za veće prisustvo američkih trupa. Baza Tindal će sledeće godine moći da primi šest američkih bombardera B-52, što će omogućiti SAD da sprovode operativne misije koristeći teške bombardere koji mogu da nose nuklearne ili druge precizne rakete.

Novi sporazum Australije i SAD se zasniva na planovima da britanske i američke podmornice na nuklearni pogon češće posećuju Australiju sledeće godine, kao i na sporazumu Aukus, koji su SAD, Britanija i Australija postigli u martu, prema kojem će Australija dobiti od Britanije flota podmornica na nuklearni pogon. Amerika ovim sporazumom proširuje svoju vojnu industrijsku bazu, piše Tajms, pomažući Australiji u proizvodnji vođenih projektila i raketa za obe zemlje.

Sem Rogveen, šef međunarodnog bezbednosnog programa Instituta Loui u Sidneju, upozorava da je Australija donela odluku da uvede američke borbene snage i uključi se u borbu protiv Kine.

"Te sudbonosne odluke prete da uvuku Australiju u rat koji nije od centralnog značaja za naše bezbednosne interese i koji bi mogao da se završi nuklearnom katastrofom“, napisao je Rogveen u časopisu Australian Foreign Affairs. Bob Kar, bivši ministar spoljnih poslova Australije, takođe je zabrinut, rekavši za Tajms da još nije sreo australijskog glasača koji je spreman da uđe u rat zbog Tajvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

AMERIKA SPREMA NOVU BAZU NA PACIFIKU Pale sudbonosne odluke, priča se o ratu s Kinom: "Preti nam KATASTROFA"

Izvor: Blic, 02.Avg.2023

Da bi se suprotstavile kineskoj pretnji, Sjedinjene Države planiraju da pošalju trupe u Australiju i rasporede špijune u Кanberi. Dve zemlje su u nedelju potpisale sporazum o širokoj vojnoj saradnji, pa će SAD poslati svoje bombardere u Australiju, a Australija će proizvoditi municiju za potrebe...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.