Salihović: Kebo više nije u svojstvu podnosioca krivične prijave

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Mar.2015, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salihović: Kebo više nije u svojstvu podnosioca krivične prijave

SARAJEVO - Glavni tužilac BiH Goran Salihović obavijestio je Mirsada Kebu da je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o nesprovođenju istrage u predmetu protiv Šefika Džaferovića i Sakiba Mahmuljina, te da Kebo nije u svojstvu podnosioca krivične prijave s obzirom da više ne obavlja funkciju potpredsjednika Federacije BiH.

U pismu, u koje je Srna imala uvid, Salihović podsjeća  da je Kebo, koji je u vrijeme podnošenja prijave protiv Džaferovića i Mahmuljina 16. decembra obavljao >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << dužnost potpredsjednika Federacije BiH, te  23. decembra i 7. januara 2015. godine dostavio dokumentaciju koja se odnosi na ovaj slučaj.

Nakon uvida u kompletnu dokumentaciju, te saslušanja više svjedoka, Tužilaštvo BiH je 11. marta 2015. godine, kako navodi Salihović, shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH donijelo naredbu o nesprovođenju istrage protiv Sakiba Mahmuljina i Šefika Džaferovića, te u smislu Zakona o krivičnom postupku BiH "o donosenoj odluci obavijestilo podnosioca prijave FBiH, Predsjedništvo FBiH, potpredsjednika FBiH".

"Naime, kako je u konkretnom slučaju navedenu prijavu podnijela institucija FBiH, odnosno njen potpredsjednik, što je vidljivo iz podnesene krivične prijave i dopuna, odnosno memoranduma FBiH, kao i podnošenje krivične prijave ovjerene pečatom FBiH, ovo tužilaštvo je, imajući u vidu odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, dostavilo obavještenje sa razlozima neprovođenja istrage navedenoj instituciji", ističe Salihović.

Salihović u pismu od 23. marta informiše Kebu da Tužilaštvo BiH cijeni da u konkretnom slučaju, s obzirom da je molbu podnio kao fizičko lice, nema više svojstvo podnosioca krivične prijave.

Bivši potpredsjednik FBiH Kebo je u nekoliko navrata predao tužiocima više od 8.000 stranica dokumenta u vezi sa zločinima počinjenim nad Srbima u Vozući kod Zavidovića.

On je početkom februara proslijedio Tužilaštvu BiH novih 3.000 dokumenata, među kojima su dokazi o ratnim zločinima koje su nad Srbima počinili pripadnici Petog korpusa takozvane Armije BiH na području centralne BiH, dijela Krajine i na području Goražda.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Kebo angažovao vrhunske advokate

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Mar.2015

SARAJEVO - Bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo angažovao je vrhunske advokate jer je nezadovoljan načinom na koji Tužilaštvo BiH postupa sa krivičnim prijavama koje je podnio protiv Šefika Džaferovića i Sakiba Mahmuljina...Kebo u izjavi Srni napominje da je istog dana kada je predao...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.