
Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Okt.2018, 18:08 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Salate za lepši dan
Ako nemate vremena za duga kuvanja a želite da pojedete nešto kvalitetno i ukusno, rešenje su - salate.
Brzo se pripremaju, s namirnicama koje najviše volite i maštom koja može da bude bezgranična. Izaberite kombinacije koje vam prijaju ili koje su vam nadohvat ruke, a mi vam predlažemo četiri različite slane poslastice.
Crveni pasulj i rukola
Potrebno je: 250 g crvenog pasulja, 3 paradajza, crveni luk, 150 g rukole, maslinovo ulje, kašika >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << jabukovog sirćeta, so, biber
Crveni pasulj skuvajte u posoljenoj vodi ili, ako hoćete da ubrzate proces, uzmite onaj iz konzerve. Crveni luk iseckajte na sitne komade, paradajz na četvrtine ili, ako imate čeri, na polovine. U dublju posudu dodajte sve iseckane sastojke, kao i rukolu, posolite i pobiberite, prelijte maslinovim uljem i kašikom sirćeta. Najukusnija je sa balzamiko sirćetom, ali salata dobija sasvim drugačiji ukus ako joj dodate malo soka od limuna. Možete da stavite i komadiće svežih oraha.
Pasta sa piletinom
Potrebno je: 400 g pilećeg belog mesa, 250 g testenine, 2 paradajza, 150 g tvrdog sira, čaša rukole, šolja maslinovog ulja, so, biber, biljni začin.
Skuvajte testeninu. Meso začinite pa ga propržite na malo ulja. Pomešajte testeninu, piletinu, rukolu i paradajz isečen na komade. Narendajte sir. Začinite po ukusu i sve prelijte maslinovim uljem. Po želji možete da dodate i svež peršun ili bosiljak.
Salata od boranije
Potrebno je: 500 g boranije, glavica crnog luka, 4 čena belog luka, crvena paprika, sirće, limun, maslinovo ulje, so.
Obarite boraniju u posoljenoj vodi. Procedite je posle pola sata kuvanja i pomešajte s paprikom koju ste propržili na crnom luku. Stavite povrće u pliću činiju i poprskajte sa malo sirćeta i sokom limuna. Ubacite sitno naseckan beli luk i maslinovo ulje. Dodajte svež ili osušeni peršun, po želji.
Specijalitet sa hobotnicom
Potrebno je: 2 kg hobotnice, 2 glavice crvenog luka, 4 čena belog luka, 3 kašike naseckanog peršuna, 3 krompira, 8 kašika maslinovog ulja, 4 kašike jabukovog sirćeta, so, biber.
Očišćenu hobotnicu stavite u hladnu vodu da se kuva. Za to vreme naseckajte crni i beli luk na tanke listiće, a krompir ogulite i isecite na kockice. U posudi pomešajte luk, iseckan peršun, ulje i sirće. Kuvanu hobotnicu izvadite iz posude u kojoj se kuvala, pa stavite malo te tečnosti na stranu, a u ostatku skuvajte krompir. Hobotnicu još toplu očistite od kožice, isecite na manje komade i odmah stavljajte u posudu sa ostalim sastojcima. Posolite i pobiberite, dodajte kuvani krompir, još malo začinite i zalijte tečnošću u kojoj se kuvao krompir, dobro promešajte, poklopite i ostavite da se polako hladi. Servirajte uz kriške limuna.