Salafisti izabrali novog lidera stranke

Izvor: Blic, 10.Jan.2013, 00:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salafisti izabrali novog lidera stranke

Salafiti, najveća ultrakonzervativna islamistička partija u Egiptu, izabrala je danas Junisa Mahjuna (58) za novog lidera pošto je prethodnik Emad Abdel-Gafur napustio stranku kako bi oformio vlastitu političku grupu, posle meseci unutrašnjih neslaganja sa partijskim kolegama.

Mahjun, zubar po obrazovanju, izabran je jednoglasno da predvodi stranku, a njegov izbor svedoči o konsolidaciji unutar partije verskih klerika, koja je koosnivač Salafita i uspešno je preživela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izazov o razdvajanju političkog od verskog krila partije.

Bivši lider Emad Abdel-Gafur, koji je i savetnik predsednika Egipta Mohameda Morsija, zalagao se za razdvajanja ta dva krila stranke, za šta nije imao podršku svih u partiji, nakon čega je istupio iz nje i osnovao novu Domovinsku stranku.

Unutrašnja trvenja mogla su da skupo koštaju Salafite na predstojećim parlamentarnim izborima, na kojima će se nadmetati sa islamističkim partnerima i sekularistima.

Očekuje se da Morsi objavi datum izbora uskoro, a njegov portparol, Jaser Ali, rekao je danas novinarima da će pripreme za glasanje početi 25. februara.

Mahjun je čim je danas proglašen novim liderom stranke, svoju pažnju usmerio na izbore. On je sledeći saziv parlamenta opisao kao "najopasniji i najvažniji" u egipatskoj istoriji, jer će njegova misija biti "da očiste sve zakone od onoga što krši Šerijat", odnosno islamski zakon.

Mahjun je bio pripadnik islamističke ustavne skupštine, koja je napisala novi egipatski ustav. Taj dokument je duboko podelio Egipaćane i izazvao smrtonosne ulične proteste, ali je na referendumu usvojen sa 64 odsto glasova od 33 odsto onih koji su glasali. Islamisti na ustav gledaju kao na prvi korak ka određivanju egipatskog identiteta kao zemlje islamskog zakona.

- Želimo da oslobodimo Egipat od ropstva i podaništva - rekao je Mahjun, dok je pokušao takođe da razveje i bojazni žena i hrišćana navodeći da će Šerijat "osloboditi čak i zapadne žene od propasti morala Zapada".

Salafitska partija

Salafitsku partiju je osnovala grupa uticajnih tvrdokornih salafitskih klerika, nedugo posle ustanka u februaru 2011. u kome je svrgnut bivši lider Hosni Mubarak.

Zbog njihovog insistiranja na islamskom zakonu, razišli su se sa Muslimanskim bratstvom, koje deli većinu salafitskih fundamentalističkih gledišta, ali je takođe i pragmatična stranka, što je neophodno da bi postigla svoje ciljeve.

Povezane vesti: Rivali za mesto šefa Sarkozijeve partije UMP dogovorili novo glasanje Haradinaj ponovo lider AAK Đilas: Očekujem da svi bivši ministri iz DS vrate mandate, uključujući i Cvetkovića Žan-Fransoa Kope novi lider UMP-a Elezović: Živkovićev odlazak koristan za DS

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.