Sala prazna, ali novčanici puni

Izvor: Blic, 03.Feb.2011, 01:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sala prazna, ali novčanici puni

BANJALUKA - Skoro dva miliona maraka u proteklih pola godine poreske obveznike u BiH koštao je nerad državnih parlamentaraca. Parlament BiH u poslednjih šest meseci održao je svega sednicu i po, 30. septembra u starom sazivu i 30. novembra započeo konstitutivnu sednicu novog saziva, koja ni do danas nije nastavljena. Za pola godine svaki državni parlamentarac je zaradio najmanje 30.000 KM, a da pri tome nije „ni prstom mrdnuo”.

„Poslanici iz prošlog saziva dva meseca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pre izbora održali su samo jednu sednicu, a njihov izgovor je bio da ne mogu raditi zbog predizborne kampanje. Novoizabrani kažu da nije do njih, da su položili svečanu zakletvu i stekli uslove da primaju platu i da sada čekaju lidere stranaka da se dogovore oko vlasti. Podsećanja radi, od 111 planiranih zakona u 2010. usvojeno je tek 27, i to u izbornoj godini, kada su njihovi rezultati morali biti mnogo bolji kako bi vratili izgubljeno poverenje građana”, kaže Ivica Čavar, konsultant u CCI zadužen za praćenje rada Parlamenta BiH.

U CCI smatraju da bi prvi zadatak nove vlasti u BiH trebalo da bude zakonsko regulisanje rokova u kojima bi trebalo da se konstituiše vlast nakon izbora, kao i sankcije za njihovo kršenje. Takođe, ocenjuju da bi zakonski trebalo smanjiti iznos i rokove u kojima bi bivši poslanici dobijali naknadu nakon isteka mandata. Podsećamo, državni poslanici iz prethodnog saziva koji nisu ponovo osvojili poslanički mandat i pronašli novo zaposlenje, imaju pravo da narednih godinu dana primaju punu mesečnu platu u proseku od 5.000 KM.

Zakoni u proceduri

Na sajtu Parlamentarne skupštine BiH navedeno je da se trenutno u proceduri nalazi 12 zakona, među kojima su izmene Zakona o PDV, predlog zakona o popisu stanovništva u BiH, predlog zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu... Inače, privremeni predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Adnan Bašić najavio je da će sazvati još jedan sastanak lidera parlamentarnih stranaka u narednih sedam dana kako bi se pokušao postići dogovor o formiranju parlamentarne većine na nivou BiH.

„Da je naša inicijativa dobila potrebnu većinu u bivšem sazivu parlamenta, danas bismo već imali formiranu i izvršnu i zakonodavnu vlast na državnom nivou. Predložili smo zakonske izmene po kojima bi postojala obaveza da se zakonodvna vlast konstituiše u roku od 60 dana od zvaničnog proglašenja izbornih rezultata i još mesec dana za izvršnu vlast. Taj rok bi u suštini istekao 31. januara. Ali, još ni na vidiku nemamo parlamentarnu većinu na nivou BiH”, naglašava Čavar.

Mnogi poslanici priznaju da nije pošteno dobijati platu, a ništa konkretno ne raditi, ali i vešto izbegavaju odgovor da li su spremni da se odreknu bar dela tako „zarađene” plate. Da stvar bude gora, mnogi od njih su i uvređeni kada im se postavljaju takva pitanja.

„Ako će to vama novinarima rešiti sva goruća pitanja u državi, odreći ću se cele plate. BiH nema rešena politička pitanja i nekorektno je to sve svaliti na aktivni sastav parlamenta, jer navodno nećemo da radimo. Suština je dati doprinos da se reše goruća politička pitanja", kaže poslanik SNSD Drago Kalabić.

On smatra da u rad Parlamenta BiH treba vratiti „dejtonsku atmosferu, nakon čega će se videti da mnogi zakoni, oko kojih se često lome koplja, nisu ni potrebni na državnom nivou, jer entiteti imaju zakonodavni kapacitet".

„Po Dejtonskom sporazumu mnogi zakoni nisu potrebni na nivou BiH, jer je to nadležnost entiteta. Sve se to komplikuje iz 'kuhinje’ koja teži unitarizaciji BiH”, smatra Kalabić.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović priznaje da parlament BiH ne funkcioniše u poslednjih pola godine i da mnogo zakona čeka početak rada novog saziva, među kojima je i jedan od važnijih - zakon o popisu stanovništva u BiH.

„Nije pošteno da se za nerad dobija plata. Slažem se i da treba ukinuti naknade onima koji okončaju mandat, ali i da se ukine tzv. sukob interesa, jer je svaki izabrani zvaničnik nakon isteka mandata šest meseci u sukobu interesa i ne može konkurisati u bilo kojoj javnoj ustanovi ili preduzeću”, naglašava Mehmedović.

On kaže da bez obzira na to što parlament ne zaseda, mnogi poslanici dolaze na posao u zgradu zajedničkih institucija i kontaktiraju sa građanima.

„Međutim, postoje i kolege poslanici kojima bi trebalo dati platu, ali da ne dolaze na posao, jer time nanose manje štete”, zaključuje Mehmedović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.