Saković: Trebalo je izvesti višak pšenice pre žetve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2010, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saković: Trebalo je izvesti višak pšenice pre žetve

BEOGRAD -

Interventan otkup 70.000 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda po ceni od 12 dinara za kilogram jeste dobra mera i pomoć poljoprivrednim proizvođačima, ali svakako nije dugotrajno rešenje i ono što će definitivno odrediti cenu na tržištu Srbije, izjavio je Tanjugu direktor udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković.

Saković je ocenio da je na određivanje tržišne cene mogao uticati otkup veće količine pšenice, najmanje 250.000 tona, ili izvoz 300.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do 500.000 tona pšenice pre početka ovogodišnje žetve.

Količina od 70.000 tona pšenice, koju će Republička direkcija za robne rezerve otkupiti od poljoprivrednika, čini svega 4,4 odsto ukupnog roda 2010., koji je procenjen na oko 1,6 miliona tona, ukazao je Saković.

Takođe, očekuje se da će tu kvotu popuniti svega 1.000 do 1.100 poljoprivrednika, što znači da ta intervencija nije "rešenje za sve", dodao je Saković.

"Trebalo je intervenisati pre, pogotovo što smo istu situaciju imali prošle godine", kazao je Saković, navodeći da prošlogodišnji interventni otkup 65.000 tona pšenice po ceni od 13 dinara "nije pomogao tržištu", jer je cena u otkupu bila 10 dinara, a na kraju godine svega 10,5 dinara.

"Imali smo na tržištu određeni višak i trebali smo ga se osloboditi izvozom... Rešenje za tržište i sve poljoprivrednike je bilo da smo pre žetve izvezli 300.000 do 500.000 tona pšenice", ocenio je Saković i naglasio da bi to bila mera dostupna svima pod istim uslovima.

On je kazao da bi tako na tržištu bio napravljen prostor za novu cenu koja bi se formirala na nešto višem nivou, napominjući da je u ovom trenutku teško reći koliko bi ona u tom slučaju iznosila.

Saković je ukazao da "danas u momentu žetve imamo oko 500.000 tona pšenice prenete iz prethodne godine", što znači da u zemlji, uz ovogodišnji očekivani rod od 1,6 miliona tona, ima oko 2,1 tona pšenice.

"Naše ukupne potrebe su oko 1,6 miliona tona pšenice", naveo je Saković.

Komentarišući cenu od 12 dinara po kojoj će Robne rezerve otkupiti pšenicu, Saković je rekao da je ona "u ovom trenutku dobra... i da ko po toj ceni proda, on je svakako na neki način privilegovan".

Sakovih je napomenuo da je cena pšenice novog roda na tržištu oko 10,5 dinara.

On je ukazao i da je u poslednjih 20 dana na svetskom tržištu došlo do određenog pomeranja cene pšenice na gore, ali "ono što nama ne ide u prilog je to što je pomerena cena hlebnog žita ili pšenice za mlevenje (meljava), a manje nekvalitetne pšenice (za stočnu hranu)".

U svetu pšenica za stočnu hranu i ona za mlevenje imaju svaka svoju cenu, jer se njihovo razdvajanje vrši u toku same žetve i zasebno se skladište, dok u Srbiji tog razdvajanja dugo nije bilo, objasnio je Saković i objasnio da je domaća pšenica iz tog razloga na tržištu bila jeftinija i nekonkurentna.

Iako se ove godine u Srbiji posle dužeg vremenskog perioda vrši pokušaj skladištenja pšenice po kvalitetu, pretežan deo pšenice će i dalje biti skladišten kao i ranije, ukazao je Saković.

On je rekao da je sigurno da oni proizvođači koji budu imali kvalitetnu pšenicu, mogu da računaju na mnogo bolju cenu, za 20 ili više odsto višu od sadašnje, dok će cena pšenice za stočnu hranu "teže ići na gore", jer "u okruženju imamo jako puno pšenice za stočnu hranu".

Saković je naveo primer Rumunije koja je potvrdila da je 60 odsto njihovog ukupnog roda pšenica za stočnu hranu, u Ukrajini se takođe očekuje da 70 odsto roda bude pšenica za tu namenu.

Osvrćući se na uslove po kojima će žito ove godine biti otkupljivano, Saković je rekao da je Direkcija "izašla sa standardnim, JUS kvalitetom - hektolitar 76, vlaga 13 odsto i primese dva odsto", ali da su "već prvi dani žetve pokazali da su ti hektolitri nedostižni za većinu naših proizvođača".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.