Sajt o Mileni Pavlović Barili

Izvor: RTS, 17.Avg.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajt o Mileni Pavlović Barili

Internet sajt posvećen stvaralaštvu velike srpske umetnice Milene Pavlović Barili u potpunosti je završen i dostupan javnosti na adresi www.milenapavlovicbarilli.rs, saopštilo Ministarstvo kulture Srbije.

Sajt posvećen srpskoj slikarki Mileni Pavlović Barili (1909-1945) postavljen je na Internet, saopšteno je iz Ministarstva kulture Srbije.

U okviru obeležavanja veka od njenog rođenja izrađen je Internet sajt koji na adresi www.milenapavlovicbarilli.rs posetiocima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pruža biografiju, više virtuelnih fotogalerija podeljenih u nekoliko segmenata, pesme, pisma, kao i stručne tekstove o radu umetnice.

Izložbu dela Milene Pavlović Barili, koja je trenutno postavljena u Galeriji SANU, a koja obuhvata više od sto dela, do sada je videlo više od 60.000 posetilaca.

Milena Pavlović rođena je 1909. godine u Požarevcu, već sa 30 godina napustila je Jugoslaviju, proputovala svet i družila se sa umetničkom elitom.

Studirala je u Beogradu i Minhenu, a uzor joj je bio slikar Đorđo de Kiriko.

Njeni slikarski simboli su između sna i jave, ženski setno ljupki likovi, velovi, krilati mladići na štulama, antički stubovi, Venere bez ruku, harlekini, biste, lepeze, ptice.

Avgusta 1939. godine odlazi za Njujork, gde je živela sve do svoje iznenadne i prerane smrti 1945. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.