Sajt Kancelarije za IT prilagođen osobama sa invaliditetom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2018, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajt Kancelarije za IT prilagođen osobama sa invaliditetom

Kancelarija za IT i e-upravu prezentovala je danas u Domu za odrasla invalidna lica Zemun novi sajt i dva softvera koji omogućavaju osobama sa invaliditetom upravljanje računarom pogledom i automatsko čitanje sadržaja sajta.

Sajt je pokrenut na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, a tim povodom Kancelarija je korisnicima Doma donirala i četiri računara, dok je IT kompanija "Kompjuter Aj Kontrol" obezbedila donaciju kamera i softvera.

Direktor Kancelarije Mihailo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Jovanović izjavio je da je cilj Vlade da bude u službi svim građanima Srbije, a sajt Kancelarije, kaže, omogući će osobama sa invaliditetom da se uključe u digitalizaciju.

"Danas su predstavljena dva softvera. Jedan ima funkciju čitanja sadržaja sa sajta koji je namenjen slepim i slabovidim osobama, a taj softver je rezultat domaće kompanije i profesora Tehničkog fakulteta u Novom Sadu. Drugi softver je, takođe, proizvod domaće kompanije Kompjuter Aj Kontrol, koji omogućava upravljanje računarom pogledom", objasnio je Jovanović.

Kaže da sajt Kancelarije osim što je namenjen svim građanima, okrenut je i privredi i javnoj upravi.

Na sajtu, ističe Jovanović, postoji Kontakt centar za javnu upravu namenjen dvosmernoj komunikaciji sa zaposlenima u javnoj upravi, gde mogu da dobiju sve potrebne inforamicje, uputstva i propisa vezana za četiri informaciona sistema elektronske uprave - Bebo, dobro došla na svet, eZUP, eInspektor i Jedinstveni informacioni sistem lokalne poreske administracije.

"U delu namenjenom privredi, nalazi se i posebna stranica koja pruža sve informacije vezane za ukidanje pečat i putem koje privrednici mogu da prijave institucije koje im traže pečat", ukazao je Jovanović.

Pomoćnica ministra za rad Biljana Barošević kaže da je trajno opredeljenje Srbije puna ravnopravnost svih građana Srbije, a da Vlada i Ministarstvo za rad u skladu sa tim ulažu sve napore da položaj osoba sa invaliditetom u društvu bude sve bolji.

Barošević je pohvalila Vladu koja je prilagodila sajt osobama sa invalilditetom i preporučila svima da krenu tim putem.

Profesor Miodrag Ivković, jedan od učesnika u izradi softvera, izrazio je zadovoljstvo što su napravili softver koji omogućava osobama bez ruku da upravljaju računarom i da budu uključeni u digitalno društvo.

Kaže da je razvijanje softvera trajalo dve godine, a da su ga prošle nedelje testirale osobe kojima je najpotrebniji.

"Tek sada smo zadovoljni, nadam se da će ovo što smo napravili pomoći nekom i to će za nas biti dovoljna nagrada", rekao je Ivković.

Direktor Doma Mikica Budimirović zahvalio je Kancelariji za IT i e-upravu na računarima, a kompaniji "Kompjuter Aj Kontrol" na kamerama i softverima koji prepoznaju pokretanje zenice.

Dejana Blačko, državna i evropska prvakinja u paratekvondou i slikarka, koja je rođena bez gornjih ekstremiteta, pokazala je medijima i prisutnima u Domu kako sajt funkcioniše.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.