Sajmovi energetike i ekologije od 10. oktobra na Beogradskom sajmu

Izvor: Blic, 03.Okt.2012, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajmovi energetike i ekologije od 10. oktobra na Beogradskom sajmu

Pod sloganom "Priključi se" od 10. do 12. oktobra na Beogradskom sajmu, pod pokroviteljstvom resornog ministarstva, biće održane dve sajamske manifestacije - 8. Međunarodni sajam energetike i 9. Međunarodni sajam zaštite životne sredine ECOFer.

Sajmove će otvoriti ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, a najavljeno je učešće 250 izlagača.

Pomoćnik ministra Mirko Grubišić je istakao da će se na sajmovima predstaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najznačajnije kompanije koje se bave proizvodnjom električne energije, uglja i drugih energenata, obnovljivim izvorima energije i zaštitom životne sredine.

Grubišić je posebno izdvojio Termoelektranu Nikola Tesla, Kostolac, Srbijagas, Naftnu industriju Srbije i Elektromrežu i najavio učešće firmi iz čak 20 - ak stranih zemalja, kao i određenih naučnih institucija.

On je ocenio da su sajmovi dobra prilika za predstavljanje planova i investicija, kao i za sagledavanje i razvoj energetskih i ekoloških potencijala.

Prema rečima organizatora, na sajmovima će biti 35 odsto stranih izlagača - iz Italije, Slovenije, Madjarske, Hrvatske, Ruminije, Bugarske, Belgije, Nemačke, Rusije, Kanade..., a partner sajmova je i ove godine Češka.

Šef Ekonomskog odeljenja češke ambasade Luboš Joža je poručio da je cilj Češke dugoročna saradnja sa Srbijom, koja je veoma značajna za tu zemlju ne samo sa gledišta izvoza, već i pružanja pomoći.

Na sajmovima će se, kako je rekao, predstaviti 24 češke firme koje nude nove tehnologije i rešenja u oblasti upravljanja otpadnim vodama, otpadom, korišćenja obnovljih izvora energije...

Njima nije želja da potisnu srpska preduzeća, već da im pokažu da su zainteresovani za saradnju, a Joža je ukazao i na donacije te zemlje u oblasti zaštite životne sredine od 12,5 miliona evra.

Na Beogradskom sajmu, biće održan i Srpsko - mađarski poslovni forum, a organizator je istakao da manifestacije poput sajmova energetike i ekologije značajno doprinose regionalnoj saradnji.

Docent Hemijskog fakulteta u Beogradu Ilija Brčeski je ukazao da se često energetika posmatra kao investicija, a ekologija kao trošak što je, kako je dodao, neophodno promeniti.

Brčeski je istakao da je te dve oblasti neophodno povezati, naglasivši da je od velike važnosti uključivanje lokalnih samouprava i njihovo prisustvo na sajmovima energetike i ekologije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sajmovi energetike i ekologije

Izvor: Akter, 03.Okt.2012

Pod sloganom "Priključi se" od 10. do 12. oktobra na Beogradskom sajmu, pod pokroviteljstvom resornog ministarstva, biće održane dve sajamske manifestacije - 8. Međunarodni sajam energetike i 9. Međunarodni sajam zaštite životne sredine ECOFer

Nastavak na Akter...

CEDEF Javni dijalog: "Naplata toplotne energije prema utrošku".

Izvor: YU-Build.rs, 04.Okt.2012, 17:00

Centralno-evropski forum za razvoj, CEDEF, pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i pokroviteljstvom Uprave za energetiku grada Beograda, a u saradnji sa PU Toplane Srbije i Beogradskim sajmom, organizovao je Drugi CEDEF Javni dijalog: "Naplata...

Nastavak na YU-Build.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.