Sajber špijunaža uzima maha: I vaseljenski patrijarh na meti hakera

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Avg.2018, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajber špijunaža uzima maha: I vaseljenski patrijarh na meti hakera

Iza svega stoji grupa "Fancy bear"

Ruski hakeri, protiv kojih je američki specijalni tužilac podigao optužnicu u julu, godinama su pokušavali da ukradu privatnu prepisku nekih istaknutih svetskih pravoslavnih zvaničnika.

Pročitajte i:

Meta napada bio je, između ostalih, pravoslavni vaseljenski patrijarh Vartolomej I.

AP: Russian hackers targeted Patriarch Bartholomew I and other Orthodox Church leadershttps://t.co/cYKVRqZwrT
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
— Business Ukraine mag (@Biz_Ukraine_Mag) August 27, 2018

Sam Vartolomej (78) ne koristi elektronsku poštu, ali njegovi pomoćnici upotrebljavaju i postojali su pokušaji da se "uđe" u njihove džimejl naloge.

Uzimanje za mete visokorangiranih pravoslavnih zvaničnika ukazuje na široku mrežu napada sajber špijuna.

Ruski hakeri poznati pod imenom "Fancy bear" pokušali su da prodru u elektronsku poštu američkih demokrata, zaposlenih pod ugovorom sa vojskom, obaveštajaca, novinara iz celog sveta, pa čak i američkih supruga vojnika.

Ruska pravoslavna crkva saopštila je da nema informacije o hakerskim napadima, a ruski zvaničnici su ponovili ranije iznete tvrdnje da Kremlj nema ništa sa grupom hakera "Fancy bear", uprkos rastućim dokazima koji ukazuju na suprotno.

U julu, u sklopu istrage američkog specijalnog istražitelja Roberta Malera o ruskom mešanju u američke izbore 2016. godine, identifikovano je 12 ruskih obaveštajaca koji stoje iza hakerskog napada na predsedničku kampanju Hilari Klinton.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.