Izvor: B92, 17.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šainović nije rukovodio snagama"

Hag -- Momir Bulatović rekao pred Haškim tribunalom da Šainović tokom rata 1999. nije rukovodio VJ i policijom Srbije na Kosovu.

Svedočeći u odbranu Nikole Šainovića, bivši premijer SRJ Bulatović posvedočio je da su se "vojska i policija na Kosovu ponašale prema ustavnim ovlašćenjima", a da "Savezna vlada nije imala nikakva ovlašćenja da im komanduje".

Na pitanje branioca Tome File da li je bilo moguće da on nije znao za takvo Šainovićevo delovanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bulatović je odgovorio: "Bilo bi nemoguće da to radi iza mojih leđa, a znajući generale VJ i policije, oni to ne bi prihvatili."

Svedok je ponovio da na Kosovu "nije postojala" zajednička komanda VJ i MUP Srbije, koju je, prema optužnici, predvodio Šainović, a negirao je i da su vlasti u Beogradu ikada imale plan za proterivanje Albanaca sa Kosova.

Šainović je, po Bulatoviću, bio posvećen traženju mirnog i političkog rešenja za kosovsku krizu, a tokom NATO bombardovanja radio je isključivo na pokretanju dijaloga sa liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom.

Na pitanje branioca File da li je Vrhovni savet odbrane SRJ tada donosio odluke o upotrebi VJ, Bulatović je odgovorio: "Naravno da je VSO donosio odluke, u skladu sa predlozima nadležnih organa, inače bi bio debatni klub."

Nasuprot Bulatoviću, svedok odbrane prvooptuženog Milana Milutinovića Ratko Marković tvrdio je da je VSO bio "savetodavno telo" predsednika SRJ Slobodana Miloševića i da "nije donosio odluke, već političke zaključke".

U nastavku suđenja, Bulatovića unakrsno ispituje tužilac Tom Hanis.

Zajedno sa Šainovićem i Milutinovićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskih civila sa Kosova optuženi su i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Milošević mi 1998. rekao da će biti optužen

Bivši savezni premijer Momir Bulatović izjavio je da mu je u leto 1998. tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević rekao da zna da će biti optužen za ratne zločine na Kosovu.

Bulatović je svedočio u odbranu Nikole Šainovića, u to vreme potpredsednika Savezne vlade, kome se sudi po optužnici za zločine nad kosovskim Albancima 1999.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Tom Hanis je Bulatoviću pročitao deo njegove knjige "Pravila ćutanja" u kojem navodi da mu je Milošević u junu 1998. predložio da Šainovića zaduži za bavljenje kosovskom krizom.

Kako je Hanis citirao, Bulatović je u knjizi napisao da mu je Milošević - koji ga je doživljavao kao sina - rekao da želi da ga poštedi i da sačuva njegovu slobodu, zato što će svi zvaničnici koji se bave Kosovom biti optuženi pred Haškim tribunalom.

"Ja i dalje smatram da su ove reči istinite... Preneo sam reči Slobodana Miloševića... Nije bilo teško predvideti da će svi ljudi koji su bili na čelu borbe protiv terorizma - kako smo mi to doživljavali - biti, s obzirom na međunarodne okolnosti, optuženi od ovog Tribunala", prokomentarisao je Bulatović.

Bulatović je, na sugestiju tužioca, potvrdio da je na Kosovu bilo "teških zločina", uključujući i nasilno premeštanje stanovništva, ali je naglasio da to nije bila "ni politika, ni nalog vojnog, policijskog ni političkog rukovodstva", već "delovanje banditskih grupa" protiv kojih su preduzimane zakonske mere. Po svedoku, veliki pokret albanskog stanovništva izazvalo je, međutim, NATO bombardovanje.

Uprkos tome što mu je tužilac pokazao više zvaničnih dokumenata VJ i vlasti Srbije o "zajedničkoj komandi" vojske i policije na Kosovu - kojom je, po optužbi, predsedavao Šainović - Bulatović je ostao pri iskazu da ta komanda "nije postojala".

Na pitanje da li ga je Šainović obaveštavao o sastancima sa policijskim i vojnim oficirima na Kosovu, svedok je odgovorio da je o tome imao "generalna saznanja". Sličan odgovor dao je i kada ga je tužilac upitao da li ga je Šainović izveštavao o tvrdnjama da su počinjeni zločini u selima Gornje Obrinje i Račak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.