Izvor: B92, 12.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šainović i Ojdanić pred sudijama

Hag -- Sledeće nedelje u Haškom sudu se nastavlja suđenje Miloševiću, a pred sudijama će se pojaviti i Šinović i Ojdanić.

Druge nedelje od kako je sud dodelio branioca Slobodanu Miloševiću, u dva radna dana na suđenju bivšem jugoslovenskom predsedniku trebalo bi da svedoči profesor ekonomije na Univerzitetu u Otavi, Majkl Čosudosvski i kanadski oficir, bivši član misije OEBS-a na Kosovu, Roli Kit. Međutim, advokat Stiven Kej je u četvrtak upozorio da ima probleme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa svedocima i da je zabrinut, jer neki od onih koje je Milošević pozvao sada odbijaju da dođu zbog dodeljivanja branilaca optuženom.

Kej je rekao da i profesor Čosudosvski iz sličnih razloga sada ne želi da dođe i da traži da se oko toga konsultuje sa Miloševićem. U međuvremenu, u Hagu se nezvanično moglo čuti da je sedam-osam svedoka iz Kanade, Rusije, Francuske i Sjedinjenih Država saopštilo da neće doći na suđenje, a u sudu je receno da je samo jedna to i zvanično potvrdila. Međutim, očekuje se da ce Kej uspeti da se dogovori makar sa jednim svedokom i tako omogući nastavak suđenja.

U ovom procesu pred žalbenim većem nalazi se i žalba Stivena Keja i Džilijen Higins. Oni su u petak dobili odobrenje da se žale na odluku suda kojom se imenuju za branioce optuženog. Veće kojim predsedava Patrik Robinson prošle je nedelje upozorilo Slobodana Miloševića da će - čak iako nastavi da ne sarađuje sa Kejom - suđenje biti nastavljeno, i da niko neće moći da prigovori da nije bilo pravedno.

U četvrtak će se, osmi put od dolaska u pritvor UN u Ševeningenu održati i statusna konferencija, kao priprema za proces Milanu Milutinoviću, te Dragoljubu Ojdaniću i Nikoli Šainoviću, koji su optuženi za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, a u pritvoru su više od godinu ipo, odnosno dve godine. Krajem prošle godine sud je odbacio zahtev da se spoje ova i optužnice protiv četvorice generala, Pavkovića, Lazarevića, Lukića i Đorđevića. Procenjuje se, međutim, da početak suđenja zavisi upravo od toga hoće li i kada generali biti izručeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.