Izvor: B92, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šainović bio meka struja"

Hag -- Milan Jovanović potvrdio je pred Haškim tribunalom da mu je 2000. Mihalj Kertes na ruke dao dva miliona maraka.

Bivši sekretar Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije je pred Tribunalom svedočio u odbranu Nikole Šainovića, optuženog za zločine nad kosovskim Albancima u prvoj polovini 1999. Šainović je tada bio potpresednik Vlade SR Jugoslavije.

Odgovarajući na pitanja tužioca Čestera Stempa, tokom unakrsnog ispitivanja, Jovanović je potvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da mu je tadašnji upravnik Carina Mihalj Kertes "za finansiranje SPS-a" 2000. godine isplatio "otprilike" dva miliona nemačkih maraka u gotovini.

"To nije bio novac od carina, nego ga je Kertes prikupio od donatora", napomenuo je Jovanović, precizirajući da je novac dobio kao "sekretar stručnih službi Glavnog odbora SPS-a".

Da je od Kertesa 1999-2000. godine dobio više od milion i po maraka, juče je pred Tribunalom potvrdio i tadašnji šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović.

Svedočeći u odbranu Šainovića, Milan Jovanović je danas izjavio da je 2000. godine Šainović, po nalogu Slobodana Miloševića, smenjen sa dužnosti potpredsednika partije zato što "nije ispunio očekivanja u izvršavanju poslova koje mu je predsednik SPS-a poverio".

Jovanović je sugerisao da je Šainović bio pripadnik "mekše struje SPS-a". Po rečima svedoka, Šainović je važio za "čoveka dijaloga, spremnog da sasluša i prihvati tuđe argumente, veštog u građenju kompromisa".

Zajedno sa Šainovićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova 1999, optuženi su i tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.