Sahranjen slikar Ljuba Popović

Izvor: N1 televizija, 16.Avg.2016, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahranjen slikar Ljuba Popović

Slikar Ljubomir Ljuba Popovic (82) danas je sahranjen u naselju Brađani u Valjevu. Prethodno je u Centru za kulturu održan komemorativni skup.

U valjevskom Centru za kulturu održana komemoracija, na kojoj su se od velikog slikara oprostile kolege, prijatelji, predstavnici Grada i državnih institucija i brojni poštovaoci Popovićevog rada.

"Putuj igumane, ne brini za manastir jer si ti svoj deo crkve do detalja oslikao", rekao je na komemoraciji predsednik Srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić, koji se u ime SANU izvinio Popoviću za sve greške i uvrede prema njemu.

Slikar Milan Tucović je rekao da Popović može biti uzor onima koji dolaze.

"Buntovnik, neprilagođen, osporavan i priznat. Izopšten i proslavljen. Stanovnik megalopolisa i večiti provincijalac. Muž, otac i prijatelj. Zaslužni sabrat evropske slikarske porodice i istinski patriota. Takav je bio Ljuba", opisao je Tucović svog kolegu.

"Bio je Srbin sa velikim s, Valjevac sa velikim v, ali u isto vreme i građanin sveta", rekao je direktor valjevske Gimnazije Vojislav Andrić.

Komemoraciji su prisustvovali ministar kulture Vladan Vukosavljević, akademik Matija Bećković, bivši gradonačelnik Valjeva i ministar Dušan Mihajlović, kao i mnoge javne ličnosti.

Ljuba Popović, koji je rođen u Tuzli 1934. godine, a odrastao u Valjevu, živeo je u Parizu od 1963. godine. Njegove slike izlagane su u prestižnim galerijama, a nalaze se u muzejima i kolekcijama širom sveta.

Preminuo je 11. avgusta u Beogradu u 82. godini posle duge i teške bolesti.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sahranjen Ljuba Popović

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Avg.2016

VALJEVO - Svjetski poznati slikar Ljuba Popović sahranjen je danas u naselju Brđani u Valjevu, pred mnogobrojnim prijateljima, predstavnicima državnih institucija i poštovaocima...Prije sahrane, održana je komemoracija u gradskom Centru za kulturu, a opelo je u valjevskom hramu Vaskrsenja Gospodnjeg...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Globalna nejednakost, BG

Izvor: SEEcult.org, 17.Avg.2016, 04:22

Vrsta dogadjaja:  Ostalo Datum:  Tuesday, July 11, 2017 - 18:00 Link:  http://www.instifdt.bg.ac.rs Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Kraljice Natalije 45, Beograd Branko Milanović (1953, visiting...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.