Sahranjen Šandor Kepiro

Izvor: S media, 25.Sep.2011, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahranjen Šandor Kepiro

Šandor Kepiro, osumnjičen za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata, sahranjen je u svom rodnom gradu Šarkad, oko 240 kilometara istočno od Budimpešte.

U svom rodnom gradu Šarkad, oko 240 kilometara istočno od Budimpešte, shranjen Šandor Kepiro, osumnjičen za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata, javila je madjarska agencija MTI.

Oko 500 osoba je prisustvovalo sahrani, medju kojima neki poslanici madjarske ekstremno desničarske stranke Jobik.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Kepiro (97), preminuo je 3. septembra. Njega je sud u Madjarskoj u julu mesecu oslobodio optužbi za zločine, zbog nedostatka dokaza.

Tužilaštvo je posle toga najavilo da će uložiti žalbu na presudu.

Umro Šandor Kepiro

Ustaški koljač sklopio oči nekažnjen!

Kepiro (ni)je nacista?! (VIDEO)

Šandor Kepiro, presudama donetim nakon Drugog svetskog rata, osudjen je na 10, odnosno 14 godina zatvora zbog ratnih zločina, ali te kazne nikada nije izdržao jer je pobegao u Argentinu.

U rodnu Madjarsku vratio se 1996. godine, a država mu je dala i penziju. Lovac na naciste Efraim Zurof pronašao ga je u Budimpešti 2006. godine i pokrenuo inicijativu da mu se sudi.

Kepiro je bio optužen da je u januaru 1942. godine, kao žandarmerijski kapetan, učestvovao u sprovodjenju Novosadske racije u kojoj je, prema navodima optužnice, pobijeno najmanje 1.246 gradjana Novog Sada, najviše Jevreja, Srba i Roma, medju kojima i 168 dece.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.