Izvor: Blic, 23.Nov.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Šafovci' kubure s novcem

'Šafovci' kubure s novcem

VRANJE - Neki novi klinci i klinceze već 13 leta pronose zemaljskom kuglom slavu varoši podno Pržara. Zovu ih 'šafovcima' - akronim od Škola animiranog filma - a svi znaju osnivača i voditelja ove filmske radionice, Miroslava Simonovića.

- Mudrost animacije je u jednoj sekundi. Da bi se popunila ta famozna sekunda, treba snimiti 25 sličica, kvadrata - objašnjava prvi 'šafovac' za 'Blic'. - Počeli smo veoma skromno, a opet >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je kroz ŠAF prošlo više od 500 članova. Snimili smo preko sto filmova, prikazali ih u 160 zemalja i postali veoma poznati u svetu.

U školi je trenutno sve u znaku izrade dva filma za Unicef - 'Bunar' i 'Protiv pušenja'. Inače, filmovi koje je finansirao Unicef obeležili su ovogodišnji rad vranjskog ŠAF-a. Svetskoj konvenciji o pravima deteta posvećen je film 'Svako dete ima pravo na porodicu', a ponosni su i na filmove 'Vranje 2000', 'Stranputica', 'Voda koja život znači' ili 'Pijac', crtać koji treba da završe do kraja godine.

- Mada slovimo za proslavljenu školu, kuburimo s novcem. Najvažnije je ipak to što okupljamo mlade na jednom mestu, gde se oni druže, iskazuju svoju darovitost i maštovitost - kaže Simonović.

Pedesetak mladih zaljubljenika animiranog filma svakodnevno se druži s makazama, olovkama, flomasterima, bojicama, plastelinom, papirima i tako redom. Družinu entuzijasta predvode Snežana Marković, Miroslav Đerić, Marija Bliznakovska i Nela Simonović, a svi zajedno, s puno mašte, umeća i dara 'fabrikuju' crtaće, skulpture u plastelinu, kolaže i lutkarske filmove. R. Vučić Vranjski Zvezde animacije u Vranju

Druga internacionalna dečja radionica animiranog filma okupila je ove jeseni u Vranju 50 mladih evropskih autora. 'Učestvovali su i svetski poznati animatori, Robi Engler iz Švajcarske, Penčo Kučev iz Bugarske i generalni sekretar Svetske organizacije animiranog filma Borivoj Dovniković iz Hrvatske', kaže Miroslav Simonović. Budućnost postoji

Predstavom 'Juče-danas-sutra', na slikama, završen je prošlog vikenda u Centru norveške narodne pomoću u Kraljevu prvi ciklus obrazovno-umetničkog projekta Jelene Gašić 'Jedan svet - naš svet' (18-19. 11). Tri meseca je 150-toro dece iz kolektivnih centara za raseljena lica sa Kosova svakodnevno pohađalo dramske radionice Jelene Gašić, defektologa, muzičara i glumice iz Beograda, koja je u poslednjih 15 godina ulepšavala stvarnost hiljada mališana iz celog sveta. 'Brzim preplitanjem muzike i pokreta, bez prostora za ‘ja neću’ i ‘ja ne mogu’, podižemo im samopouzdanje i veru da će svojim sposobnostima uspeti da izgrade sebi budućnost.'

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.