Sada je trenutak da zasadite rukolu, a zaradićete veliki novac ako ispoštujete ova pravila (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 26.Apr.2017, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sada je trenutak da zasadite rukolu, a zaradićete veliki novac ako ispoštujete ova pravila (FOTO)

Rukolu možete uzgajati kao jednogodišnju, ali preporuka je da je uzgajate kao višegodišnju, jer ćete uvek imati sveže listove za branje, sa pauzom tokom najhladnijeg perioda godine.

Može se uzgajati cele godine

Rukola se odlično i sama zaseje, a može i tokom cele godine, jer dobro podnosi hladnoću. Može da se uzgaja na otvorenom već od kraja zime i sve do kraja jeseni, dok u zatvorenom rukolu možete uzgajati tokom godine.

Rukola je odlična i za uzgoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << u saksijama, a odlično uspeva i na balkonu u stambenoj zgradi gde i nema dovoljno sunca.

Kako više voli hladnije vreme, tako da su njeni listovi najaromatičniji u proleće i jesen, dok leti, usled nedostatka vlage i visokih temperatura mogu biti gorči.

Foto: flickr/Tim Sackton

Brzo cveta

Rukoli od perioda sejanja do perioda berbe ne treba mnogo vremena, u najhladnijem periodu do dva meseca, a kad je već toplije vreme, kraj proleća i početak leta, rukola je spremna za branje već nakon tri do četiri nedelje od perioda sejanja.

Bogata vitaminima i mineralima

Rukola se najviše konzumira sveža, ali može se i dinstati i kuvati. Bogata je vitaminima C, K i A, kalijumom, manganom, kalcijumom i cinkom.

Puna je antioksidansa i ima brojne značajne zdravstvene osobine te pored toga što je jako ukusna, njeni aromatični listovi su dobri za zdravlje i jako su hranjivi.

Kako se lako uzgaja, ne zauzima mnogo prostora, velika je šteta ne imati bar jedan red u svom vrtu ili saksiji na balkonu.

Pored toga, rukola je na tržištu dosta skupa, pa je njen uzgoj i ekonomski opravdan.

(Telegraf.rs/agroklub)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.