Sad nas ima sedam milijardi

Izvor: RTS, 31.Okt.2011, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sad nas ima sedam milijardi

Na zemlji je rođen sedmomilijarditi stanovnik. Roditelji devojčice sa Filipina, ali i dvojice dečaka iz različitih krajeva Rusije, tvrde da je njihovo dete zaokružilo broj stanovnika na planeti. Indija i Bangladeš već proglasile da su baš njihove bebe "jubilarci".

Rođenje sedmomilijarditog stanovnika na Zemlji obeležava se širom sveta pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, iako demografi nisu sigurni u kom trenutku će planetarna populacija dostići tu cifru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Čak dve osobe iz našeg regiona ušle su u demografsku istoriju!

Petomilijarditi stanovnik planete Matej Gašpar rođen je 1987. godine u Zagrebu.

Šestomilijardita beba u svetu danas 12-godišnji Sarajlija Adnan Mević.

Prema podacima sa sajta www.worldometers.info, koji predstavlja svojevrsni brojač stanovnika na Zemlji, da na svetu treba da se rodi još oko 83.000 beba kako bi globalana populacija dostigla sedam milijardi ljudi.

Svet je danas već dočekao oko 139.000 novorođenčadi, navodi se na tom vebsajtu.

Ujedinjene nacije su ranije saopštile da bi sedmomilijarditi stanovnik trebalo da bude rođen 31. oktobra. Svetska organizacija očekuje da će broj stanovnika na Zemlji do 2.100 godine narasti na 10, a možda i 15 milijardi ljudi ukoliko stope rađanja samo malo premaše očekivane.

Rusija ili Filipini? Možda Indija, Bangladeš?

Kako javlja agencija Asošijeted pres, na Filipinima je za jubilarnu svetsku bebu već proglašena Danika Mej Kamaćo, koja se rodila u Manili u dva minuta pre ponoći. Lekari kažu da je to bilo dovoljno blizu da se računa kao da je rođena u ponedeljak.

U Rusiji, koja se prostire na devet vremenskih zona, na pomolu je, međutim, ozbiljan spor u vezi sa određivanjem sedmomilijarditog stanovnika, jer su se pojavile dve bebe kandidata na suprotnim krajevima ove ogromne države, javljaju ruski mediji.

U gradu Kalinjingradu, zapadnoj ruskoj enklavi na Baltičkom moru, rođen je mali Pjotr Nikolajev Aleksejevič, visok 50 centimetara i težak 3,6 kilograma. Roditelji su dobili sertifikat da je rođen na "Dan sedam milijardi", u skladu sa rešenjem odgovarajuće agencije UN.

Međutim, odmah je izbio spor, jer se na ruskom Dalekom istoku, u gradu Petropavlovsku na Kamčatki, rodio mali Aleksandar u 00.19 po lokalnom vremenu. Majka Marina Bogdanova smatra da je njen sin u velikoj prednosti od devet sati s obzirom na vremensku zonu u kojoj je rođen.

Roditelji su dobili sertifikat o rođenju, a opštinske vlasti u Petropavlovsku su im čak dodelile stan. Aleksandrovi roditelji kažu da će, ako treba, ići i na sud da dokažu da je njihovo dete sedmomilijarditi stanovnik na Zemlji.

Indija je titulu sedmomilijarditog stanovnika dala devojčici koja se rodila u indijskoj državi Utar Pradeš, dok je u Bangladešu za sedmomilijarditog stanovnika proglašena devojčica teška 2,75 kilograma po imenu Ojši, rođena minut posle ponoći u bolnici u Daki.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.