Sad nama Albanci nude plan Z-4?!

Izvor: Press, 18.Jul.2010, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sad nama Albanci nude plan Z-4?!

U iščekivanju konačnog mišljenja Međunarodnog suda u Hagu, nekada apsolutno neprihvatljiva ideja o podeli Kosova i Metohije u domaćoj javnosti sada se nameće kao pozitivno rešenje za Srbiju
To samo podseća na surovu istorijsku činjenicu da smo u poslednjih 20 godina na svakom političkom žarištu bili u prilici da glatko odbijamo rešenja koja smo posle vojnih intervencija oberučke prihvatali. Od plana Z-4 koji je garantovao visoku >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << autonomiju Srbima u Hrvatskoj, a koji predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić nije želeo ni da uzme u ruke, da bi posle pada Knina u Američkoj ambasadi u Beogradu tražio da potpiše isti papir, pa preko svih mirovnih modela za rat u Bosni koji su bosanskim Srbima nudili mnogo više nego što je kasnije ostvareno „pobedom u Dejtonu".
Zato danas podela Kosova deluje prihvatljivo, pogotovo imajući u vidu da paralelu sa pozicijom Srba u Hrvatskoj pojačava činjenica da se s jedne strane kao moguće rešenje pominje autonomija za Srbe na severu pokrajine upravo po modelu Z-4. Za to vreme iz Prištine se konstantno preti uvođenjem kosovskih policijskih snaga na sever Kosova, što u glavama Srba može da proizvede više nego jasnu asocijaciju na hrvatsku „Oluju" iz 1995. godine.
- Da li smo danas u sličnoj situaciji pre svega je pitanje, koje zavisi od toga koje će se opcije staviti pred Srbiju, ali činjenica je da u pregovaranju malih sa velikim zemljama, trenutak kada se nešto prihvata jeste izuzetno važan - kaže za Press Predrag Simić, profesor FPN-a i jedan od onih koji su aktivno radili na stvaranju plana Z-4.
On potvrđuje za Press da kosovski Albanci uveliko spekulišu da će upravo mišljenje MSP-a pominjati i specijalni status za sever Kosova, sličan onom koji je pomenuti plan garantovao Srbima u Hrvatskoj.
-Tadašnje odbijanje plana Z-4 jeste bio totalni promašaj. Ja sam u to vreme učestvovao u radu na planu, ali nas u Beogradu niko nije slušao. Na kraju se pokazalo da je odbijanje plana najbolje što je moglo da se dogodi Hrvatima, jer su dobili čist slučaj za primenu vojne sile, i legitimno zauzeli Republiku Srpsku Krajinu bez ikakvog pregovaračkog procesa. Hrvatska je tada imala čistu situaciju, a očigledna su i nastojanja Prištine da zveckanjem oružjem stavi MSP pred svršen čin. I zato mi priče o podeli Kosova izgledaju kao da dolaze od ljudi koji nemaju mnogo iskustva. Jer o tome se razgovaralo poslednjih dvadeset godina, a Albanci iz Prištine su spremni da razgovaraju na nivou da daju Leposavić i eventualno Zubin Potok. Teško da bi se odrekli Severne Mitrovice, a zauzvrat bi da dobiju ono što oni zovu Istočnim Kosovom - priča Simić.
Vladislav Jovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ kaže da ne treba praviti paralelu sa rešenjima iz devedesetih godina, jer se ti predlozi nisu ticali granica Srbije, već su rešavali pitanja u okviru postojećih granica bivših republika.
- Ovo je pokušaj da se legalizuje nasilno otimanje dela teritorije, a Zapad dobro zna da to ne može da se sprovede do kraja bez pristanka Srbije. I Z-4 je plan koji je nuđen taktički, znajući da ga Tuđman neće prihvatiti. Igrala se psihološka igra, baš kao što se i danas igra oko Kosova, kada se pričama o podeli i autonomiji traže načini za smekšavanje našeg principijelnog stava. Upravo ideja da se na neki način izvrši kompenzacija Srbiji davanjem Severnog Kosova je više način da se ispita čvrstina našeg stava. To su varke koje treba da nas izvuku iz našeg čvrstog ležišta i da nas učine ranjivijim na otvorenom prostoru - kaže Jovanović.
Naš sagovornik ističe da čak i u slučaju podele Kosova ne bi bila izvršena prava teritorijalna kompenzacija.
- Jedino rešenje blizu pravednog bi moglo da se sprovede u okviru kompletne „prekompozicije" granica na Balkanu, i da se RS pozove na izjašnjavanje da li želi da ostane u Bosni - zaključuje Jovanović.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.