Sad kad predsedava Rusija, Srbija će...

Izvor: B92, 27.Apr.2023, 15:12

Sad kad predsedava Rusija, Srbija će...

Rusko predsedavanje SB UN će Srbiji omogućiti da argumentovano iznese pred svet sve što se dešava oko KiM, kaže Nikola Šainović.

On veruje da to možda i ne bi bilo izvodljivo da neka druga država predsedava.

Rusija ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti UN, a ove nedelje sednicama je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Na dnevnom redu sednice Saveta danas biće, između ostalog, i pitanje Kosova i Metohije i redovni izveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Unmika, zbog čega ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i putuje u Njujork.

Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, uveren je da pomoć može da bude velika, jer bi bila ogromna šteta da mi ne možemo da govorimo o onome što se trenutno dešava.

"Ova sednica kojom predsedava Rusija nas vraća u situaciju da se vidi da je bez obzira na postojeću globalnu krizu uloga Rusije u SB UN nezamenljiva. Zbog toga je za mene od najvećeg značaja kontinuitet i istrajnost u borbi za interese Srbije od strane Rusije. Dodatni doprinos je što se ta borba uopšte odvija pred SB UN", kaže Šainović za Sputnjik.

On ističe da će, i pored haotičnog stanja u samom Savetu Bezbednosti UN, Srbija imati mogućnost da iznese i svoje probleme i stavove vezane za situaciju na Kosovu i Metohiji, što bi bilo pod znakom pitanja da Rusija nije predsedavajuća.

"Pored haotičnog pritiska Zapada na nas, ipak nam je ostalo mesta da možemo da govorimo i to nam je Rusija omogućila. Tu će naravno govoriti i predstavnik iz Prištine a nama je jako važno da pred SB UN ukrstimo argumente i da imamo dobronamernog predsedavajućeg, u ovom slučaju Rusiju, koja će nam omogućiti da svoje stavove iznesemo do kraja", navodi Šainović.

On je ujedno i podsetio da je Rusija ta koja je svojevremeno doprinela da se ne skine sa dnevnog reda SB UN redovno razmatranje situacije na Kosovu i Metohiji.

"Sećamo se da je Zapad želeo da se stanje na KiM potpuno ukloni sa dnevnog reda, smatrajući da je to pitanje zatvoreno, odnosno, po njima, tzv. Kosovo je nezavisno. Ali, Rusija je uspela da se izbori za kompromisno rešenje tako što je pitanje ostalo na dnevnom redu da se razmatra svakih šest meseci, umesto na tri kako je bilo", ističe on.

"Srbija se uvek trudila da te sednice ispoštuje dolaskom visokih funkcionera kako bi se aktuelna situacija predstavila što ozbiljnije. Da podsetim, Srbija se tu stalno vraćala i isticala nezamislivo nizak broj Srba povratnika na KiM kojih nema ni dva odsto, što spada u najmanji stepen povrataka izbeglica u celom svetu, i na još mnogo toga", kaže Šainović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.